ostatné právne odbory

V prípade veľkého meškania letu nie je leteckou spoločnosťou, ktorá má povinnosť zaplatiť náhradu cestujúcim

V prípade veľkého meškania letu nie je leteckou spoločnosťou, ktorá má povinnosť zaplatiť náhradu cestujúcim, tá spoločnosť, ktorá prenajala lietadlo aj s posádkou, ktoré sa použilo na let, ale spoločnosť, ktorá sa rozhodla let uskutočniť.

Envirorezort navrhuje podporiť európsky zákaz niektorých plastových výrobkov

Slovensko pravdepodobne podporí návrh Európskej komisie, ktorý má zamedziť vplyvu niektorých plastových výrobkov na životné prostredie. Vyplýva to z riadneho predbežného stanoviska, ktoré envirorezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Udalosti uplynulého týždňa

Zákon o štátnom občianstve pripravil doteraz (od 17.7.2010 do 27.6.2018) o slovenský pas 2398 ľudí. Najčastejšie stratili slovenské občianstvo prijatím českého (601). Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra (MV) SR.

Udalosti uplynulého týždňa

Do reformy súdneho systému nasmerovala vláda ďalších 8 mil. eur. Do slovenskej justície pôjde viac finančných prostriedkov z európskych fondov. Vláda v stredu rozhodla, že súčasťou revízie Operačného programu Efektívna verejná správa bude i úprava jeho finančného plánu.

Udalosti uplynulého týždňa

Na Slovensku vznikne od septembra Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo. S jej zriadením počíta zákon o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania z dielne ministerstva školstva, ktorý v utorok 87 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Nuansy právneho zastúpenia v Španielskom kráľovstve

Advokátska kancelária Moreno Vlk & Asociados pôsobí na ako pomocná ruka pre španielsky hovoriacich cudzincov na Slovensku ale i pre slovenskú klientelu v Španielsku. Práve preto považujeme za prínosné oboznámiť čitateľov o zvyklostiach a manieroch v Španielskom kráľovstve, ktoré sa miestami môžu zdať tak trochu nezvyčajnými a často vedia i…

Udalosti uplynulého týždňa

Právny poriadok neumožňuje Ministerstvu vnútra (MV) SR zverejniť hodnotenie priebehu vyšetrovania trestného činu. Okrem toho ho rezort ani nemá k dispozícii. V reakcii na výzvu prezidenta SR Andreja Kisku, aby vedenie rezortu vo vhodnej forme zverejnilo hodnotenie priebehu vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej to uviedol tlačový…

Založenie s.r.o. cudzincom v Španielsku

Môžeme povedať, že Sociedad de Responsabilidad Limitada (S.L. alebo aj S.R.L.) je najpoužívanejšou formou podnikania v Španielsku pre malé podniky, ktorých spoločníci ručia za záväzky spoločnosti len do výšky ich vkladu.

Kde sa stala chyba?

Skúsenosti s plnením do súdnej úschovy boli vždy skôr ojedinelé, napriek tomu má tento inštitút svoje opodstatnenie. Posledná rekodifikácia procesného práva ho v záujme odľahčenia súdov preniesla do kompetencie notárov. Z praktického hľadiska sa tým stal nedostupným. #notar #solucnauschova

Udalosti uplynulého týždňa

Od novembra by mali fungovať kontaktné body pre obete trestných činov. V každom kraji by mali od novembra fungovať tzv. kontaktné body pre obete trestných činov. Ich vytvorenie je financované z fondov Európskej únie sumou 4.124.384,81 eura. Ako ďalej informuje na svojej webovej stránke Ministerstvo vnútra SR, priestory sú jednou z častí projektu…

Zdaňovanie CO2 kvót v slovenských podmienkach v roku 2011 bolo v rozpore s európskym právom

Súdny dvor EÚ vydal prelomové rozhodnutie. Na jeho stôl sa dostali prejudiciálne otázky zo Slovenska. Súdny dvor EÚ v pomerne krátkom rozsudku konštatoval, že zdaňovanie CO2 kvót v slovenských podmienkach v roku 2011 bolo v rozpore s európskym právom.

Udalosti uplynulého týždňa

Návrh vládnej koalície na zmenu voľby ústavných sudcov, ktorý predstavil minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) je podpriemerným riešením. Po stretnutí s iniciátormi výzvy za reformu Ústavného súdu SR to v utorok nepriamo opakovane naznačil prezident SR Andrej Kiska. Podľa neho by bolo vhodné, aby poslanci parlamentu využili návrh 38 známych…

Slovenské súdy budú zverejňovať rozsudky aj pojednávania tak ako doteraz

Slovenské súdy budú zverejňovať súdne rozsudky na webových stránkach spravovaných Ministerstvom spravodlivosti SR (MS SR) naďalej tak, ako boli zverejňované doteraz. MS SR bude v súvislosti s novým nariadením Európskej únie o ochrane osobných údajov (GDPR) postupovať na základe osobitných predpisov a vyhlášok rezortu spravodlivosti SR. Informovala…

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo spravodlivosti chce zlepšiť podmienky práce znalcov, tlmočníkov a prekladateľov na súdoch. Postarať sa o to má ministerská vyhláška, ktorej návrh rezort predložil do pripomienkovania. Nadväzuje na novelu statusového zákona, ktorú parlament schválil vo februári a do účinnosti vstúpi v polovici roka.

Súdna rada: O miesto v Súdnej rade po zosnulom D.Hudákovi sa uchádza K.Pramuková

O miesto člena Súdnej rady voleného sudcami, ktoré sa uvoľnilo po smrti sudcu Daniela Hudáka, sa uchádza sudkyňa Najvyššieho súdu Katarína Pramuková. V pondelok o tom informovala Kancelária Súdnej rady. Ďalšie návrhy kandidátov môžu prísť ešte poštou.

Udalosti uplynulého týždňa

Slovensko bude mať novú trestnoprávnu úpravu v oblasti boja proti terorizmu. Zmeny v Trestnom zákone odobril v utorok parlament 106 hlasmi.

Minister spravodlivosti a predsedníčka NS sa zhodli,že súdy musia byť rýchlejšie

Prioritou ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) a predsedníčky Najvyššieho súdu SR Daniely Švecovej je prijať konkrétne opatrenia, ktoré skrátia dĺžku súdnych konaní. Gál so Švecovou sa na tom zhodli počas utorkového stretnutia. Dĺžka súdnych konaní je totiž podľa nich z pohľadu občana jedným z najdôležitejších kritérií fungovania…

MS SR: Počet pracovísk Centra právnej pomoci sa zvýši do konca roka 2018

Zvýšenie počtu kancelárií Centra právnej pomoci (CPP) o štvrtinu sa uskutoční do konca roka 2018. Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) sa na tom dohodol s riaditeľkou centra Evou Kováčechovou. Prisľúbil jej aj pomoc pri riešení priestorovej situácie centra.

Udalosti uplynulého týždňa

Vláda zmenila ústredný orgán dohovoru v oblasti rodičovských práv a povinností. Úlohy a agendu vyplývajúcu pre Slovensko z Dohovoru o právomoci, rozhodnom práve, uznávaní a výkone a spolupráci v oblasti rodičovských práv a povinností bude po novom zabezpečovať Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže. Do pozície ústredného orgánu ho v…

Pripravovaná novela zmení podmienky podpory obnoviteľných zdrojov energií

Ministerstvo hospodárstva SR zverejnilo predbežnú informáciu o novele zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a vysokoúčinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET). Ide o systémovú zmenu, ktorá významne ovplyvní podmienky poskytovania podpory v odvetví.