ostatné právne odbory

Udalosti uplynulého týždňa

Parlament v stredu 6.12. odsúhlasil návrh na zrušenie odvodovej odpočítateľnej položky (OOP) na zdravotné poistenie pre zamestnávateľa. Priniesol ho pozmeňujúci návrh zdravotníckeho výboru k novele zákona o zdravotnej starostlivosti. Od zamestnávateľov by tak do zdravotných poisťovní za budúci rok malo prísť navyše viac ako 102 miliónov…

Udalosti uplynulého týždňa

Podmienky na vstup liekov do systému úhrad z verejného zdravotného poistenia sa majú zmeniť. Poslanci 81 hlasmi v stredu 29.11. schválili novinky v kategorizácii aj cenotvorbe liekov. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) si od novely zákona o úhradách liekov a zdravotníckych pomôcok sľubuje lepšiu dostupnosť modernej liečby pre…

Udalosti uplynulého týždňa

Platy štátnych a verejných zamestnancov sa, okrem pedagogických pracovníkov, od januára 2018 zvýšia o 4,8 %. Informovala o tom viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Monika Uhlerová po prvom kole vyjednávania o Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa (KZVS) pre zamestnávateľov, ktorí pri odmeňovaní postupujú podľa zákona o odmeňovaní…

Udalosti uplynulého týždňa

Ústavný súd (ÚS) SR v stredu 15.11. nevyhovel návrhu prezidenta Andreja Kisku vyhlásiť novelu zákona, ktorá v roku 2015 upravila poplatky v lekárskych ambulanciách, za protiústavnú. Podľa hlavy štátu bola novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti v rozpore s ochranou práv pacientov, ktorú garantuje ústava.

Advokátska kancelária RELEVANS má nových partnerov

Je nám potešením oznámiť, že Tomáš Bardelčík a Jana Borská boli vymenovaní za partnerov Advokátskej kancelárie RELEVANS a pripojili sa tak k dvom zakladajúcim partnerom – Alexandrovi Kadelovi a Mariánovi Masarikovi.

Udalosti uplynulého týždňa

Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) sa dostane pod kontrolu ministra spravodlivosti. Postarať sa o to má novela zákona o ZVJS, ktorú schválila vláda. Zaoberá sa i sťažnosťami odsúdených a obvinených, spresňuje výkon prehliadky u obvinených a odsúdených a zakazuje aj prelety dronov ponad chránené objekty ZVJS.

Udalosti uplynulého týždňa

Úprava predkladania a uznávania dokumentov o vzdelávaní. To je cieľ novely zákona o uznávaní dokladov a odborných kvalifikácií z dielne ministerstva školstva, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Udalosti uplynulého týždňa

Kolégium Eurojustu zvolilo v utorkovom (24.10.) hlasovaní Slováka Ladislava Hamrana za nového predsedu tohto orgánu Európskej únie. Hamran, súčasný podpredseda Eurojustu a národný zástupca Slovenskej republiky, nahradí Belgičanku Michele Coninsxovú, ktorá z Eurojustu odchádza.

Udalosti uplynulého týždňa

Spôsob posudzovania žiadostí o dotácie od Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR sa od decembra zmení. Rezort tak chce zabrániť diskvalifikácii kvalitných vedeckých a vzdelávacích inštitúcií. Zmeny prináša novela zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, ktorú vo štvrtok 100 hlasmi schválili poslanci NR…

Udalosti uplynulého týždňa

Úprava predkladania a uznávania dokumentov o vzdelávaní. To je cieľ novely zákona o uznávaní dokladov a odborných kvalifikácií z dielne ministerstva školstva, ktorú 105 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Udalosti uplynulého týždňa

Zdravotníctvo by sa malo v tomto roku dofinancovať 100 miliónmi eur cez vyššie zdravotné odvody za štátnych poistencov. Poslanci parlamentného zdravotníckeho výboru schválili pozmeňujúci návrh jeho predsedu Štefana Zelníka (SNS) k novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá zvýši odvody štátu.

Udalosti uplynulého týždňa

Historicky prvými hromadnými výberovými konaniami bude slovenská justícia vyberať celkom 125 kandidátov na budúcich sudcov. Súdnej rade to 25. septembra oznámila štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Mária Kolíková (nominantka Mostu-Híd). Rada informáciu prerokovala s tým, že k nej nemala pripomienku.

Znalcov, tlmočníkov a prekladateľov čakajú zmeny

Do medzirezortného pripomienkovania sme predložili novelu zákona o znalcoch, tlmočníkoch a prekladateľoch. Návrh na jednej strane zavádza opatrenia, ktoré pomôžu znalcom, tlmočníkom a prekladateľom pri výkone ich činnosti. Na strane druhej podstatne zvyšuje verejnú kontrolu v konaniach pri vyvodzovaní zodpovednosti voči znalcom, tlmočníkom a…

Udalosti uplynulého týždňa

Na Slovensku je aktuálne 39 osôb monitorovaných elektronickým náramkom. Okrem toho sa elektronický monitoring využíva v pilotnej forme aj v slovenských väzniciach na pracoviskách, kde je takýmto spôsobom monitorovaných do 150 odsúdených. TASR o tom informoval hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Udalosti uplynulého týždňa

Slovensko bude hľadať nového kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej únie. Rozhodla o tom vláda SR, ktorá zobrala na vedomie späťvzatie súhlasu Radoslava Procházku s jeho kandidatúrou. Zároveň odporučila Súdnej rade SR, aby predložila návrh na nového kandidáta.

Udalosti uplynulého týždňa

Ústavy Slovenskej akadémie vied (SAV) sa zmenia na verejné inštitúcie, upraví sa aj ich financovanie. Umožní to zákon o verejnej výskumnej inštitúcii (VVI), ktorý poslanci Národnej rady SR schválili.

Udalosti uplynulého týždňa

Krajský súd v Bratislave môže v polovici septembra definitívne rozhodnúť v prípade bývalého ministra školstva Lászlóa Sz., ktorý bol obžalovaný zo zločinu subvenčného podvodu v roku 2006. Verejné zasadnutie v jeho veci je naplánované na 14. septembra tohto roka. O termíne informuje Ministerstvo spravodlivosti SR na svojej internetovej…

PRIESKUM: Pre dve tretiny ľudí sú zmeny v súdnictve kroky správnym smerom

Takmer dve tretiny ľudí (64,6 percenta) považujú zmeny, ktoré sa udiali v slovenskom súdnictve v posledných rokoch za kroky správnym smerom. Vyplýva to z júlového prieskumu, ktorý pre Najvyšší súd SR zrealizovala agentúra Focus. O ďalšej časti prieskumu dnes informoval hovorca súdu Boris Urbančík.

Udalosti uplynulého týždňa

Verejnosť môže kvalitu uchádzačov na post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) zhodnotiť i prostredníctvom ich vízie riadenia úradu. Projekty kandidátov zverejnil Úrad vlády (ÚV) SR na svojom webe v sekcii Rokovania/Nezaradené materiály.

Oddelenie záhad alebo čo vlastne robí Compliance Oddelenie

Compliance oddelenie alebo zastávanie funkcie Compliance oddelenia má istú paralelu s funkciami ministerstva mágie z Harryho Pottera J. K. Rowlingovej. Častokrát je ich funkcia rovnako nepochopená, rovnako záhadná, rovnako „tajne“ štruktúrovaná, ale rovnako tak aj potrebná, nevyhnutná a dôležitá. A rovnako ako sa obchádzajú pravidlá a postupy…