Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
14.8.2017
ID: 3780upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Dôvera v slovenský právny systém za posledných päť rokov narástla. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Najvyšší súd (NS) SR uskutočnila v júli 2017 agentúra Focus.
Na otázku „Do akej miery dôverujete slovenskému právnemu systému“ mohli respondenti odpovedať na 11-bodovej škále, od nula do desať, pričom nula znamenala „vôbec nedôverujem“ a desať „úplne dôverujem“. „Priemerná hodnota dôvery na tejto škále bola v roku 2017 na úrovni 4,59,“ priblížil výsledok prieskumu hovorca súdu Boris Urbančík.

Vláda

EK pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva
7. augusta (TASR) - Európska komisia (EK) pozastavila platby nie v dvoch, ale v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Informovala o tom poslankyňa Národnej rady SR Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) na tlačovej konferencii v parlamente.

Predseda parlamentu A. Danko vypovedal koaličnú zmluvu
7. augusta (TASR) - Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) vypovedal koaličnú zmluvu. Zdôvodnil to absolútnou nevyhnutnosťou prenastavenia pravidiel v koalícii. TASR o tom informovala šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková.

Ministerstvo práce vyhovelo protestu prokurátora v kauze Čistý deň
11. augusta (TASR) – Ministerstvo práce vyhovelo protestu Generálnej prokuratúry (GP) SR a zrušilo rozhodnutie o nezrušení akreditácie resocializačnému zariadeniu Čistý deň. Informovala o tom hovorkyňa GP Andrea Predajňová.


Ostatné

Z väzníc sa do domáceho väzenia dostalo za jeden a pol roka šesť väzňov

7. augusta (TASR) – Už jeden a pol roka môžu odsúdení okrem podmienečného prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody žiadať aj o vykonanie zvyšku trestu v domácom väzení. Nový inštitút sa zatiaľ výraznejšie neujal. Využilo ho len šesť odsúdených. Vyplýva to z údajov, ktoré má k dispozícii ministerstvo spravodlivosti, podľa ktorého je za tým aj nezáujem odsúdených.

Ústavný súd SR priznal v 1.polroku 2017 pre prieťahy odškodné takmer 400.000 eur
8. augusta (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR v prvom polroku 2017 konštatoval v 161 nálezoch porušenie základného práva sťažovateľov na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na prejednanie veci v primeranej lehote. Zároveň priznal sťažovateľom primerané finančné zadosťučinenie v sume 399.700 eur.

Komisia odporučila na verejné vypočutie 9 kandidátov na šéfa ÚVO
9. augusta (TASR) - Komisia na verejné vypočutie vládou odporučila deväť kandidátov na post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Informoval o tom Úrad vlády (ÚV) SR.
Do stanoveného termínu boli doručené prihlášky desiatich kandidátov.

Najlepšie zarábajúci sudca prekonal platom prezidenta, ostatní sudcovia premiéra
9. augusta (TASR) – Najlepšie plateným slovenským sudcom bol v roku 2016 predseda trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu (NS) SR Libor Duľa. Vyplýva to z majetkových priznaní sudcov, ktoré na svojej stránke zverejnila Súdna rada SR. Duľa mal vlani zo sudcovskej funkcie príjem 69.951 eur, pravdepodobne v čistom. Prekonal tak zrejme najlepšie plateného ústavného činiteľa, ktorým je prezident SR Andrej Kiska.

Dôvera v slovenský právny systém za posledných päť rokov narástla
11. augusta (TASR) – Dôvera v slovenský právny systém za posledných päť rokov narástla. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Najvyšší súd (NS) SR uskutočnila v júli 2017 agentúra Focus.
Na otázku „Do akej miery dôverujete slovenskému právnemu systému“ mohli respondenti odpovedať na 11-bodovej škále, od nula do desať, pričom nula znamenala „vôbec nedôverujem“ a desať „úplne dôverujem“. „Priemerná hodnota dôvery na tejto škále bola v roku 2017 na úrovni 4,59,“ priblížil výsledok prieskumu hovorca súdu Boris Urbančík.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk