Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
9.10.2017
ID: 3839upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Zdravotníctvo by sa malo v tomto roku dofinancovať 100 miliónmi eur cez vyššie zdravotné odvody za štátnych poistencov. Poslanci parlamentného zdravotníckeho výboru schválili pozmeňujúci návrh jeho predsedu Štefana Zelníka (SNS) k novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá zvýši odvody štátu.

Vláda

Lekárne čakajú zmeny, za ich chod už nebude môcť zodpovedať laik
2. októbra (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pripravuje zmeny v zriaďovaní verejných lekární. Po novom ich už nebudú môcť viesť laici, lekárne budú zastupovať farmaceuti. Vyplýva to z novely zákona o liekoch, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. V prípade fyzických osôb má ísť o farmaceutov so špecializáciou alebo päťročnou praxou.

Slovensko splnilo v ponuke na presídlenie EMA všetky požadované kritériá
2. októbra (TASR) - Slovensko splnilo v ponuke na presídlenie Európskej liekovej agentúry (EMA) všetky požadované kritériá v hodnotení Európskej komisie (EK). Médiám to potvrdilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Koncepcie obnovy pamiatok a rozvoja čitateľskej gramotnosti majú zelenú
2. októbra (TASR) - Vzťah detí k čítaniu a kultúre by malo pomáhať rozvíjať nové konzultačno-metodické Centrum literatúry pre mládež a podpory čítania. Zriadenie tohto centra je cieľom  Koncepcie rozvoja kultúrnych a čitateľských kompetencií detí prostredníctvom kultúrnej výchovy, ktorý schválila a na rokovanie vlády odporučila Rada vlády SR pre kultúru.

Vysoké školy zaznamenali takmer sedempercentný pokles študentov
4. októbra (TASR) – Vlani študovalo v slovenských vysokých školách o 10.979 vysokoškolákov menej ako v roku 2015. Takmer sedempercentný úbytok zapríčinil demografický pokles.

MFSR zverejnilo návrh rozpočtu, deficit má budúci rok klesnúť pod 1 % HDP
4. októbra (TASR) - Deficit verejných financií klesne v budúcom roku po prvýkrát pod hranicu 1 % na úroveň 0,83 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalšom roku má klesnúť na 0,1 % HDP, v roku 2020 je cieľom vyrovnaná bilancia.

Dobrovoľný príspevok na projekty SR a OECD sa zvýši na 100.000 eur
4. októbra (TASR) – Dobrovoľný príspevok na spolufinancovanie projektov SR a Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) v rokoch 2018 až 2020 sa zvýši na 100.000 eur. Uvádza sa to v materiáli, ktorý schválila vláda. Návrh predložilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Finančné prostriedky poputujú z rozpočtu kapitoly rezortu diplomacie každoročne k 31. decembru do roku 2020.

Nová Bezpečnostná stratégia SR rieši hybridné hrozby i kybernetické útoky
4. októbra (TASR) – Hybridné hrozby, kybernetické útoky či terorizmus aj to sú problémy, ktoré rieši nová Bezpečnostná stratégia SR. Vláda SR schválila jej návrh. Nová aktualizovaná podoba stratégie, na ktorej pracovali odborníci z viacerých ministerstiev pod vedením rezortu diplomacie, prináša definovanie bezpečnostných záujmov SR, charakteristiku bezpečnostného prostredia, v ktorom sa nachádzame a odpočet rizík a hrozieb, na ktoré je štát pripravený reagovať a riešiť. Nadväzuje na platnú stratégiu prijatú v roku 2005.

Vláda schválila viac bojovej techniky aj vyšší počet vojakov
4. októbra (TASR) - Minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) predstavil na rokovaní vlády celkové početné stavy vojakov a zamestnancov armády, ako aj vojenských zbraňových systémov a bojovej techniky ku koncu roka 2018. Jeho návrh kabinet schválil.


NRSR


Poslanci podporujú vyššie odvody za štátnych poistencov
3. októbra (TASR) - Zdravotníctvo by sa v tomto roku mohlo dofinancovať viac ako 50 miliónmi eur cez vyššie zdravotné odvody za štátnych poistencov. Zmeny v zákone o zdravotnom poistení bez diskusie takmer jednohlasne odobrili poslanci Ústavnoprávneho výboru NR SR. Definitívny verdikt nad osudom právnej normy bude mať októbrové plénum.

Výbor podporil pokles nákladov pri pracovnej zdravotnej službe
3. októbra (TASR) - Zamestnávateľom by sa mali znížiť finančné náklady pri zabezpečovaní pracovnej zdravotnej služby. Po novom by ju pre väčšinu zamestnancov nemuseli zaobstarať trvalým zmluvným vzťahom tak ako doteraz. Vyplýva z návrhu novely zákona o ochrane a podpore verejného zdravia, ktorý schválili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR a odporučili právnu normu podporiť aj na októbrovom zasadnutí pléna.

Na dofinancovanie zdravotníctva má ísť 100 miliónov eur
4. októbra (TASR) - Zdravotníctvo by sa malo v tomto roku dofinancovať 100 miliónmi eur cez vyššie zdravotné odvody za štátnych poistencov. Poslanci parlamentného zdravotníckeho výboru schválili pozmeňujúci návrh jeho predsedu Štefana Zelníka (SNS) k novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá zvýši odvody štátu.


Prezident


Prezident vrátil do parlamentu zákon o ÚPN, má k nemu pripomienky
3. októbra (TASR) - Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska vrátil do parlamentu novelu zákona o Ústave pamäti národa (ÚPN), ktorú poslanci schválili ešte v septembri. Hlava štátu poslancom navrhuje, aby novelu opätovne prerokovali a schválili s jeho pripomienkami.

Prezident vrátil NR SR zákon o štátnej cene J. M. Hurbana a A. Dubčeka
3. októbra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska vrátil Národnej rade (NR) SR na opätovné prerokovanie zákon o štátnej cene Jozefa Miloslava Hurbana a Alexandra Dubčeka. Právnu normu vetoval ako celok.


Ostatné

Brusel upozornil SR na kvalitu ovzdušia a nariadenie eIDAS

4. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) v rámci októbrového balíka rozhodnutí týkajúcich sa prípadov porušenia európskeho práva zaslala Slovensku dve formálne výzvy. Jedna sa týka oblasti jednotného digitálneho trhu a druhá životného prostredia.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk