Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
9.4.2018
ID: 4042upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ústavný súd (ÚS) SR v stredu (4.4.) pozastavil účinnosť ustanovenia zákona o Súdnej rade SR z minuloročnej úpravy tohto zákona. Ide o časť, podľa ktorej má člen Súdnej rady právo, aby sa jeho stanovisko vznesené počas zasadnutia Súdnej rady pripojilo k rozhodnutiu Súdnej rady, pričom toto stanovisko sa zverejňuje rovnako ako uznesenie Súdnej rady.

Vláda
 
SR nedostatočne využíva potenciál členstva v medzinárodných organizáciach
3. apríla (TASR) - Slovensko je kapacitne a finančne poddimenzované na to, aby sa plnohodnotne zapojilo do spolupráce v rámci medzinárodných organizácií. Výsledkom je, že sa na mnohých aktivitách podieľa len pasívne. Uvádza sa to v materiáli z dielne slovenského rezortu diplomacie.

Zistenia NKÚ o kvalite ovzdušia nás neprekvapili, pracujeme na zlepšení

3. apríla (TASR) - Zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR o nedostatkoch v kvalite ovzdušia a jeho odporúčania envirorezort neprekvapili. "Práve naopak, sú signálom, že pokračujeme smerom, ktorým sme sa vybrali pred dvoma rokmi," povedal pre TASR hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Tomáš Ferenčák.

Americký Kongres začal so schvaľovaním ponuky na nákup stíhačiek pre SR
4. apríla (TASR) - Kongres Spojených štátov amerických začal v stredu na základe požiadavky Ministerstva obrany SR s procesom schvaľovania ponuky na nákup stíhacích lietadiel F-16 pre Slovenskú republiku (tzv. Letter of Offer and Acceptance) v rámcovej sume 2,91 miliardy amerických dolárov. TASR o tom informovala hovorkyňa slovenského rezortu obrany Danka Capáková s tým, že táto finančná čiastka je navýšená o približne miliardu eur z dôvodu, aby sa v prípade ďalších potrieb objednávateľa nemusel opätovne realizovať proces schvaľovania.

Legislatívnu radu vlády povedie minister spravodlivosti G. Gál
5. apríla (TASR) – Legislatívnu radu vlády SR povedie minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Jeho vymenovanie do funkcie schválila vláda v štvrtok na výjazdovom rokovaní v Prakovciach (okres Gelnica).


Ostatné

SR získala prvenstvo v globálnom indexe kybernetickej bezpečnosti

1. apríla (TASR) – Slovenská republika triumfovala v globálnom rebríčku National Cyber Security Index (NCSI). Index meria pripravenosť krajín na prevenciu závažných kybernetických hrozieb a pripravenosť zvládnuť prípadné kybernetické incidenty, zločiny a rozsiahle krízy. Informuje o tom stránka cybersec.sk s odvolaním na stránku estónskej medzivládnej organizácie e-Governance Academy Foundation, ktorá index NCSI vypracováva.

Nadácia Zastavme korupciu zverejnila správu o stave slovenskej polície
4. apríla (TASR) – Skutočný stav slovenskej polície je značne odlišný od obrazu, aký roky vykresľujú vedenie ministerstva vnútra a Policajného zboru. S takýmto konštatovaním prišla Nadácia Zastavme korupciu a týždenník Trend na základe podrobných rozhovorov so 16 policajnými vyšetrovateľmi. Výsledky sondy do fungovania polície prezentovali na stredajšej tlačovej konferencii. Minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) požiadal policajné prezídium, aby zaujalo stanovisko k správe nadácie.

Trestné spisy na ŠTS vo veľkých kauzách majú desaťtisíce strán
4. apríla (TASR) - Trestné spisy, ktoré musia naštudovať sudcovia Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) v závažných a mediálne známych kauzách majú rozsah až desaťtisíce strán a ich naštudovanie trvá mesiace. Rekordom je s najväčšou pravdepodobnosťou trestný spis Františka Mojžiša - exmajiteľa nebankovej spoločnosti Drukos, ktorý mal až 332 zväzkov a 102.436 strán. Obžaloba v tomto prípade bola podaná v novembri 2008. Až v roku 2012 Najvyšší súd SR právoplatne Mojžiša odsúdil na 8,5-ročný trest odňatia slobody. Vo väzení strávil napokon len šesť rokov a osem mesiacov, keď ho podmienečne predčasne Okresný súd v Martine prepustil na slobodu.

Prokurátor D. Kováčik podal návrh na disciplinárne konanie o V. Špirkovi
4. apríla (TASR) – Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik podal návrh na disciplinárne konanie v prípade prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľa Špirka. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Český prezident Miloš Zeman pricestoval na návštevu Slovenska
4. apríla (TASR) - Na návštevu Slovenska v stredu pricestoval prezident Českej republiky Miloš Zeman. Ide o jeho prvú zahraničnú návštevu v druhom funkčnom období. Informoval o tom hovorca Pražského hradu Jiří Ovčáček na sociálnej sieti Twitter.

Ústavný súd pozastavil účinnosť ustanovenia zákona o Súdnej rade
5. apríla (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR v stredu (4.4.) pozastavil účinnosť ustanovenia zákona o Súdnej rade SR z minuloročnej úpravy tohto zákona. Ide o časť, podľa ktorej má člen Súdnej rady právo, aby sa jeho stanovisko vznesené počas zasadnutia Súdnej rady pripojilo k rozhodnutiu Súdnej rady, pričom toto stanovisko sa zverejňuje rovnako ako uznesenie Súdnej rady.

Slovensko sa radí v robotike medzi svetové veľmoci
5. apríla (TASR) – S počtom 135 robotov na 10.000 zamestnancov sa Slovensko radí v robotike medzi svetové veľmoci. Ide predovšetkým o priemyselné roboty. Aj táto informácia odznela počas Night of Chances (NOC) Engineering, ktorá sa konala na Strojníckej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave v noci zo stredy (4.4.) na štvrtok. TASR o tom informovala marketingová manažérka podujatia Patrícia Žitňáková.

Súdne pojednávanie ohľadom prevodu pozemkov s prezidentom A. Kiskom zrušili

5. apríla (TASR) – Súdne pojednávanie ohľadom prevodu pozemkov v katastri obce Veľký Slavkov pod Tatrami, ktorých majiteľom je prezident SR Andrej Kiska, je odročené. „Sudca Okresného súdu Poprad vyhovel v uvedenej sporovej veci žiadosti žalovaného a zrušil termín verejného pojednávania stanovený na 6. apríl tohto roku,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Krajského súdu v Prešove a okresných súdov v jeho pôsobnosti Ivana Petrufová.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.




© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk