Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
27.1.2020
ID: 4699upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Zástupcovia ministerstva dopravy rokovali s autodopravcami o možnostiach úpravy mýtnych zliav pre nákladné vozidlá. Ministerstvo dopravy navrhlo dve možnosti uplatnenia množstevných zliav na mýtnom. Jedna alternatíva je, aby sa na konci roku spätne aplikovali zľavy na všetky kilometre (také, ktoré boli bez zľavy alebo s nižšou sadzbou), druhý návrh je uplatňovanie zliav podľa najazdených kilometrov priebežne, výška sa stanoví podľa kategórie, ktorú dosiahlo vozidlo v predchádzajúcom roku.

Vláda

Druhý prípad vtáčej chrípky na Slovensku

20.01.2020 - Na území SR bol zaznamenaný už druhý prípad vtáčej chrípky. Obe nákazy boli diagnostikované v drobnochove hydiny. Prvá v obci Zbehy, okres Nitra a druhá v obci Cífer, okres Trnava. MPRV SR vyzýva chovateľov k obozretnosti a upozorňuje ich na zavedenie preventívnych opatrení. Vtáčiu chrípku zaznamenali aj v susednom Poľsku, Maďarsku a Českej republike.

Rezort dopravy predložil autodopravcom dve alternatívy zliav z mýta


20. 01. 2020 - Zástupcovia ministerstva dopravy rokovali s autodopravcami o možnostiach úpravy mýtnych zliav pre nákladné vozidlá.  Ministerstvo dopravy navrhlo dve možnosti uplatnenia množstevných zliav na mýtnom. Jedna alternatíva je, aby sa na konci roku spätne aplikovali zľavy na všetky kilometre (také, ktoré boli bez zľavy alebo s nižšou sadzbou), druhý návrh je uplatňovanie zliav podľa najazdených kilometrov priebežne, výška sa stanoví podľa kategórie, ktorú dosiahlo vozidlo v predchádzajúcom roku.

Štátny tajomník F. Ružička s veľvyslancom Spojeného kráľovstva A. Garthom o blížiacom sa brexite a budúcich vzťahoch

20.01.2020 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky František Ružička prijal dnes (20. januára 2020) veľvyslanca Spojeného kráľovstva Andyho Gartha. Vzhľadom na blížiaci sa termín vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie (31. január), stretnutiu dominovala predovšetkým téma brexitu.
 
Slovensko a Kazachstan intenzívne spolupracujú, obchodná výmena naďalej rastie

20.01.2020 - Slovensko považuje Kazachstan za dôležitého obchodného partnera v regióne Strednej Ázie, čo potvrdzuje aj obchodná výmena medzi oboma krajinami, ktorá každý rok rastie. Uviedol to štátny tajomník MH SR Vojtech Ferencz počas 8. zasadnutia Medzivládnej komisie pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu medzi SR a Kazachstanom, ktoré sa uskutočnilo v kazašskom Nur-Sultane.  

Minister spravodlivosti Gábor Gál rokuje v Sarajeve o justičnej spolupráci

21. 01. 2020 - Minister spravodlivosti Gábor Gál sa v dňoch 22. a 23. januára 2020 zúčastňuje na expertnom rokovaní s ministrom spravodlivosti Bosny a Hercegoviny Josipom Grubešom. Témou stretnutia je návrh Protokolu meniaceho starú bilaterálnu zmluvu o justičnej spolupráci ale aj diskusia o vnútroštátnych reformách v oblasti súdnictva.

Štát opäť dostal vysvedčenie za účtovníctvo


21.01.2020 - Štát sa v účtovníctve každým rokom zlepšuje. Presnejšie údaje v konsolidovaných účtovných závierkach za rok 2018 potvrdili v poradí už deviaty audit, ktorý zabezpečilo Ministerstvo financií SR. Audit konsolidovaných účtovných závierok možno považovať aj za previerku účtovníctva štátu. Za rok 2018 zostavilo konsolidovanú účtovnú závierku dvadsať kapitol štátneho rozpočtu. Ministerstvo financií SR, okrem svojej vlastnej, spracovalo aj konsolidovanú závierku za celú ústrednú správu.

Voliči - pred voľbami do NR SR si skontrolujte platnosť občianskeho preukazu


22. 01. 2020 - Ministerstvo vnútra SR v súvislosti s blížiacimi sa parlamentnými voľbami upozorňuje občanov, aby si skontrolovali platnosť svojich občianskych preukazov. Občan môže hlasovať výlučne s platným občianskym preukazom.  Hlasovať s cestovným pasom totiž nie je možné ani v prípade, ak si volič zabudne priniesť občiansky preukaz.

Súťaž esejí k 75. výročiu vzniku OSN

22.01.2020 - Pri príležitosti 75. výročia založenia Organizácie spojených národov (OSN) a ratifikácie Charty OSN vyhlasuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky súťaž esejí pre študentov stredných škôl na Slovensku. Autori esejí  sa budú môcť zamyslieť na aktuálnymi globálnymi výzvami a odpovedať na otázky – kam súčasný svet smeruje, kam by som chcel, aby smeroval a čo môžem spraviť pre to, aby medzi týmito dvoma víziami nevznikla priepasť.

Vyhliadková veža na Dukle má po takmer 50-tich rokoch nový rýchlovýťah

22.01.2020 - Vyhliadková veža na Dukle má po takmer 50-tich rokoch nový rýchlovýťah. Bezpečnejší výťah a zároveň s väčšou kapacitou, bude návštevníkom k dispozícii už počas nadchádzajúcej letnej sezóny Vojenského historického múzea vo Svidníku. Peniaze na rekonštrukciu vyčlenilo ministerstvo obrany. Obnovou pamiatok spätých s našou históriou chce podporiť záujem verejnosti a najmä mladých ľudí, o vojenskú históriu Slovenska a dať dôraz na prehlbovanie vlastenectva, ku ktorému sa zaviazalo v programovom vyhlásení vlády.

ČESMAD ponuku rezortu schválil, požiadavky UNASU o zľave z mýta sú nesplniteľné

22. 01.2020 - ČESMAD prijal návrh ministerstva dopravy k zľavám na mýte. Potvrdil, že akceptuje ponuku uplatňovať zľavy na všetky kilometre spätne na konci roka. Zástupcovia Únie autodopravcov Slovenska odmietli oba varianty rezortu dopravy na mýtne zľavy pre nákladné vozidlá. Napriek úsiliu ministerstva dopravy vecne rokovať a urobiť ústupky pri množstevných zľavách na mýtnom, autodopravcovia UNASU odmietajú diskusiu a uprednostňujú radikálne riešenia. Úpravy sadzby a zliav na mýtnom spolu až vo výške 26 percent z mýtnych poplatkov, tak ako žiada UNAS, sú nereálne. Po prepočítaní by objem týchto zliav predstavoval viac ako 30 miliónov eur. Dnes UNAS predložil ďalší návrh, ktorý  by predstavoval až 40 miliónov eur na zľavách na mýtnom. Slovenská republika by sa týmto dostala aj do  rozporu s európskymi pravidlami.   

Minister Gajdoš zablahoželal vojnovému veteránovi Františkovi Marekovi pri príležitosti jeho 100. narodenín

23.01.2020 - Minister obrany SR Peter Gajdoš dnes v Žiline navštívil účastníka národného boja za oslobodenie a vojnového veterána Františka Mareka, ktorý začiatkom januára oslávil svoje 100. narodeniny. Počas stretnutia ho zároveň ocenil Pamätnou medailou k 75. výročiu Slovenského národného povstania a skončenia druhej svetovej vojny.

Starostovia z miest a obcí, ktoré boli vypálené počas 2. svetovej vojny si prevzali ocenenia

23.01.202 - Minister obrany SR Peter Gajdoš dnes spolu s generálnym tajomníkom Služobného úradu Ministerstva obrany SR Jánom Hoľkom v priestoroch Múzea SNP v Banskej Bystrici ocenili 108 miest a obcí, ktoré boli vypálené počas 2. svetovej vojny. Pamätnou medailou k 75. výročiu Slovenského národného povstania a skončenia 2. svetovej vojny zároveň ocenili aj 35 významných osobnosti SNP.

Slovensko a Kazachstan majú záujem pokračovať v prehlbovaní spolupráce v oblasti vzdelávania

24.01.2020 - Na 8. zasadnutí Medzivládnej komisie pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu medzi Slovenskou republikou a Kazašskou republikou (ďalej len "Komisia"), ktoré sa konalo v dňoch 21. - 22. 1. 2020 v kazašskom Nur-Sultane, zasadala aj pracovná skupina pre oblasť vzdelávania, ktorú za slovenskú stranu viedla štátna tajomníčka Oľga Nachtmannová.

V Bratislave rokovala Zmiešaná slovensko-francúzska komisia pre vedecko-technickú spoluprácu


24.01.2020 - Už 9. zasadnutie Zmiešanej slovensko-francúzskej komisie pre vedecko-technickú spoluprácu sa včera uskutočnilo v Bratislave. Slovenskú delegáciu viedla riaditeľka odboru európskej a medzinárodnej vednej politiky Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ľubica Pitlová,  francúzsku stranu zastúpoval ataché pre akademickú a vedeckú spoluprácu Francúzskeho inštitútu v SR François-Xavier Mortreuil.

Slovenským pekárom otvárajú nové odbytové cesty rekreačné poukazy

24.01.2020 - Pozitívny efekt zavedenia rekreačných poukazov pociťujú nielen domáci hotelieri a reštaurácie, ale aj slovenskí výrobcovia čerstvého pečiva. V čase, keď o miesto na pultoch obchodov musia zápasiť so zahraničnou konkurenciou dopekaného pečiva z mrazených polotovarov, prichádza táto pomoc vhod. Rekreačné poukazy majú pozitívny dopad na služby naviazané na cestovný ruch Turisticky vyhľadávané oblasti tlačia nahor produkciu pekárov Dopekané pečivo začína starnúť už po štyroch hodinách, lepšie je siahnuť po čerstvom

Voliči v zahraničí: čo robiť, ak ste pre voľbu poštou dostali nekompletnú sadu hlasovacích lístkov

24. 01. 2020 - V prípade, že volič nedostal v obálke úplnú sadu hlasovacích lístkov, alebo sa vyskytol iný nedostatok, je potrebné, aby túto skutočnosť hneď oznámil odosielateľovi a bude mu obratom zaslaná nová sada hlasovacích lístkov. Kontaktovať je vždy potrebné odosielateľa, teda tú obec, ktorá mu hlasovacie lístky zaslala, resp. ministerstvo ak mu zaslalo hlasovacie lístky.

Epidémia akútneho respiračného syndrómu vyvolaná novým koronavírusom 2019-nCoV


24. 01. 2020 - Nový koronavírus 2019-nCOV bol prvýkrát zaznamenaný koncom roka 2019 v čínskom meste Wuhan. Predpokladá sa, že chorí sa nakazili kontaktom so zvieratami na miestnych trhoch s predajom rýb a iných živých zvierat, najmä hydiny. Potvrdil sa však aj prenos z človeka na človeka. Ochorenie sa rozšírilo aj do iných oblastí Číny,  taktiež do Thajska, Japonska, Južnej Kórei, Taiwanu a  USA. Priame letecké spojenie s mestom Wuhan majú tri európske mestá – Paríž, Londýn a Rím.

NRSR


Andrej Danko: V cestovnom ruchu zažívame nevídaný rozmach. Myslieť by sme mali na vytvorenie jednotnej propagácie Slovenska v zahraničí


23. 01. 2020 - Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko sa vo štvrtok zúčastnil otvorenia veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour a Danubius Gastro v bratislavskej Expo Aréne. Počas slávnostného príhovoru ocenil rozvoj oblasti turizmu na Slovensku. Podujatia sa zúčastnili slovenskí a zahraniční politickí činitelia, ako aj poprední predstavitelia oblasti cestovného ruchu a gastra.

Prezident

Prezidentka si pripomenula výročie tragédie v Ostrom Grúni a Kľaku

20.01.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v nedeľu 19. januára 2020 zúčastnila na spomienkových zhromaždeniach v obciach Ostrý Grúň a Kľak pri príležitosti 75. výročia vypálenia obcí nacistickými jednotkami.
 
Prezidentka odvolala z funkcie päť sudcov nad 65 rokov

20.01.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová na návrh Súdnej rady Slovenskej republiky odvolala z funkcie sudcu päť sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov. Prezidentka po stretnutiach s Milanom Lučanským a Jaromírom Čižnárom

Prezidentka si v Izraeli uctila obete holokaustu

23.01.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtok 23. januára 2020 zúčastnila spolu s predstaviteľmi ďalších vyše 40 štátov na spomienkovej ceremónii v Múzeu holokaustu Jad Vašem v Jeruzaleme pri príležitosti 75. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Do Izraela prezidentka cestovala na pozvanie izraelského prezidenta Reuvena Rivlina. Podľa prezidentky holokaust nie je židovská tragédia, ale je to tragédia nás všetkých.

Prezidentka prijme demisiu ministra životného prostredia

23.01.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová prijme demisiu podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa. O tom, koho poverí riadením rezortu, bude informovať na budúci týždeň. Prezidentka vo štvrtok odcestovala na návštevu Izraela. Na Slovensko sa vráti v piatok večer.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk