Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
8.6.2020
ID: 4818upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Michal Novotný sa zúčastnil videokonferencie ministrov spravodlivosti členských krajín Európskej únie. Hlavnými témami neformálneho zasadnutia pod taktovkou končiaceho chorvátskeho predsedníctva boli extradície občanov EÚ do tretích štátov, návrh nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o rozhodnom práve pre účinky postúpenia pohľadávok pre tretie strany, dopady pandémie COVID-19 na oblasť spravodlivosti, ale aj informácie o zriaďovaní Európskej prokuratúry.

Vláda

Mičovský a Hattas vyzývajú odborníkov na riadenie výstaviska Agrokomplex


01.06.2020 - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský a primátor mesta Nitra Marek Hattas rokovali o situácii v súvislosti s Národným výstaviskom Agrokomplex. Výstavisko, ktoré je jednou z hlavných dominánt mesta pod Zoborom, sa kvôli zákazu hromadných podujatí nachádza v zložitej situácii. Agrorezort zároveň aktuálne hľadá nového riaditeľa tohto štátneho podniku.

Minister práce pozval zástupcov seniorov do komisie


02.06.2020 - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak považuje zlepšenie podmienok pre seniorov za kľúčové. K členom odbornej komisie na riešenie zmien v dôchodkovom systéme sa preto pripoja aj zástupcovia seniorov z najväčších seniorských organizácií. V utorok 2. júna sa na pôde rezortu práce uskutočnilo stretnutie zástupcov dvoch najsilnejších seniorských organizácií na Slovensku s ministrom práce Milanom Krajniakom.

Ďalšie uvoľňovanie koronaopatrení na súdoch, vo väzenstve aj na ministerstve spravodlivosti

03. 06. 2020 - Vzhľadom na pokračujúce uvoľňovanie opatrení v súvislosti s  koronavírusom sa súdy vracajú do režimu ako pred koronakrízou Vzhľadom na pokračujúce uvoľňovanie opatrení v súvislosti s  koronavírusom sa súdy vracajú do režimu ako pred koronakrízou. Znamená to opätovné štandardné otvorenie podateľní, informačných centier na súdoch ako aj poskytovanie všetkých ostatných služieb. Rovnako sú sprístupnené pojednávania pre verejnosť, pri dodržaní potrebných epidemiologických opatrení. Aktualizované opatrenia sa netýkajú len súdov, ale tiež  probačných a mediačných úradníkov, Zboru väzenskej a justičnej stráže aj samotného ministerstva. Opatrenia sú platné od 2. júna 2020. Ich kompletné znenie nájdete tu.

Videokonferencia ministrov zahraničných vecí formátu V4+NB8

03.06.2020 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková sa v stredu (3. júna 2020) zúčastnila na pracovnom rokovaní ministrov zahraničných vecí krajín V4, piatich severských a troch pobaltských krajín (NB8). Videokonferenciu iniciovali Česká republika a Estónsko z titulu predsedníctva Českej republiky vo Vyšehradskej skupine, respektíve predsedníctva Estónska v NB8.

Životné minimum sa zvýši o 2,2%

02.06.2020 - Životné minimum aj tento rok porastie. Jeho suma sa pre prvú plnoletú fyzickú osobu zvýši na 214,83 eura, pre druhú plnoletú fyzickú osobu na 149,87 eura a pre nezaopatrené dieťa alebo zaopatrené neplnoleté dieťa na 98,08 eura mesačne. Životné minimum, ako aj príspevky a dávky naň naviazané stúpnu o 2,2%.

Druhá výzva na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie zo štátneho rozpočtu na rok 2020 v oblasti medzinárodných vzťahov a zahraničnej politiky Slovenskej republiky

03. 06.2020 - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky vyhlasuje druhú výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie zo štátneho rozpočtu na rok 2020 v oblasti medzinárodných vzťahov a zahraničnej politiky SR. Hlavným cieľom poskytovania dotácií v pôsobnosti Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitosti SR je využitie expertízy mimovládneho sektora a akademickej obce pri tvorbe zahraničnej politiky SR, ako aj podpora verejnej diskusie na témy medzinárodných vzťahov a zahraničnej politiky Slovenskej republiky.

Štátny tajomník M. Majer: Dezinformácie a ďalšie formy hybridných hrozieb predstavujú komplexnú výzvu pre štát a spoločnosť

03.06.2020 - V priestoroch Ministerstva obrany SR sa dnes uskutočnilo rokovanie štátnych tajomníkov celkovo ôsmich rezortov a vedúcich predstaviteľov bezpečnostných orgánov štátu. Cieľom stretnutia bolo naštartovať procesy prípravy akčného plánu boja proti hybridným hrozbám a dezinformáciám, ako jedného zo záväzkov Programového vyhlásenia vlády SR.

Ministri spravodlivosti EÚ diskutovali o dopadoch pandémie aj extradícii občanov EÚ do tretích krajín


04. 06. 2020 - Štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Michal Novotný sa zúčastnil videokonferencie ministrov spravodlivosti členských krajín Európskej únie. Hlavnými témami neformálneho zasadnutia pod taktovkou končiaceho chorvátskeho predsedníctva boli extradície občanov EÚ do tretích štátov, návrh nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o rozhodnom práve pre účinky postúpenia pohľadávok pre tretie strany, dopady pandémie COVID-19 na oblasť spravodlivosti, ale aj informácie o zriaďovaní Európskej prokuratúry.

1. júna 2020 štát spustil približne tri štvrtiny e-schránok mimovládneho neziskového sektora. Do schránok tak začnú chodiť úradné rozhodnutia

04. 06. 2020 - Podľa informácií z Úradu podpredsedníčky vlády pre investície a informatizáciu, štát od 1. júna 2020 spustil druhú vlnu aktivácie elektronických schránok právnických osôb zapísaných v inom ako v Obchodnom registri SR. Z celkového počtu približne 78 880 právnických osôb má tak elektronickú schránku aktivovanú na doručovanie približne 60-tisíc organizácií. V prvej vlne, k 1. júnu,  štát aktivoval elektronické schránky 8 právnym formám - nadácie, neinvestičné fondy, neziskové organizácie poskytujúce verejnoprospešné služby, občianske  združenia, odborové a zamestnávateľské organizácie, politické strany a hnutia, záujmové združenia právnických osôb a organizácie s medzinárodným prvkom.

Minister Eduard Heger v Česku rokoval aj o téme boja proti daňovým únikom


04.06.2020 - Podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger bol aj s ďalšími členmi vlády na oficiálnej návšteve v Českej republike. Stretnutie s premiérom Andrejom Babišom využil na diskusiu o Fonde obnovy EÚ a s expertmi diskutoval aj o boji proti daňovým únikom. V tejto súvislosti sa zaujímal aj o zavedenie "reverse charge" v ČR. Je to systém na obmedzenie daňových únikov (DPH), ktorý prakticky prenáša daňovú povinnosti z dodávateľa na odberateľa a vzťahuje sa k obchodu medzi dvoma platiteľmi s miestom plnenia v tuzemsku.

Slovenskí vojaci ostanú v Pobaltí dlhšie, predĺženie ich mandátu schválil parlament


04.06.2020 - Národná rada SR schválila predĺženie mandátu príslušníkov Ozbrojených síl SR, ktorí aktuálne pôsobia v rámci Posilnenej predsunutej prítomnosti (eFP) NATO v Pobaltí. Súhlas s návrhom vyslovilo 110 poslancov, čo je dokonca viac, ako by bolo potrebné napríklad na prijatie ústavného zákona. Celkovo do 152 slovenských vojakov tak ostane vo vojenskom výcvikovom priestore v Adaži v Lotyšskej republike o šesť mesiacov dlhšie, do 15. decembra 2020. Dôvodom je situácia s COVID-19, pretože vzhľadom na opatrenia proti šíreniu ochorenia nebolo možné vycvičiť nový kontingent včas tak, aby sa rotácia uskutočnila podľa plánu, teda do 30. júna 2020.

Aj slovenské riešenia prispievajú k vysporiadaniu sa s globálnymi problémami

04. 06.2020 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Ingrid Brocková sa dnes (4. júna 2020) stretla so zástupcami spoločnosti Rokosan - slovenského výrobcu ekologických hnojív na báze zhodnocovania organického odpadu, ktorá sa úspešne angažuje nielen v Taliansku, Číne, Rusku, či v Španielsku, ale aj v projektoch rozvojovej spolupráce na africkom kontinente.
 

Jahnátek skončil vo funkcii šéfa ÚRSO, nový predseda bude vybraný cez verejné vypočutie

04. 06. 2020 - Ľubomír Jahnátek skončil na čele Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Na návrh vicepremiéra a ministra hospodárstva Richarda Sulíka o tom rozhodla vláda. „Ide o prvý predpoklad k zabezpečeniu  nezávislého  a odborného fungovania úradu," uviedol minister hospodárstva. Rezort teraz vyhlási výberové konanie na post predsedu ÚRSO. Nad rámec zákona budú záujemcovia o túto pozíciu verejne  vypočutí, aby aj takýmto spôsobom preukázali svoju odbornosť. Od nového vedenia minister očakáva „skutočnú cenovú reguláciu v prospech občanov.”

Ministerstvo otvorilo trh s učebnicami, školy dostanú na ich nákup 11 miliónov eur

04.06.2020 - Od nového školského roka si budú základné školy vyberať učebnice pre prvákov až štvrtákov slobodne, podľa vlastných preferencií alebo vzdelávacích potrieb detí. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a vzdelávania SR pod vedením Branislava Gröhlinga s účinnosťou od 2. septembra 2020 mení doterajšiu centralizovanú politiku výberu učebníc a otvára trh s učebnicami.

Minister Budaj a premiér Matovič chcú ozdraviť Slovensko


05.06.2020 - Na Svetový deň životného prostredia, 5. júna, šéf envirorezortu Ján Budaj spoločne s premiérom Igorom Matovičom deklarovali, že ochrana prírody patrí medzi priority tejto vlády. K oslave Svetového dňa životného prostredia sa pridali aj niektorí veľvyslanci, poslanci NR SR a členovia vládneho kabinetu. Pri tejto príležitosti otvoril minister Budaj a premiér Matovič kanceláriu prvého kontaktu: Zelená linka, kde môže verejnosť oznamovať podnety pri podozrení z porušenia envirolegislatívy. Obaja politici potom symbolicky nahradili zlomený strom pred ministerstvom novým (jaseňovec metlinatý) na Námestí Ľudovíta Štúra v Bratislave a symbolicky otvorili zelenú kaviareň na Štúrovom námestí.

Ministerstvo podporí 5 000 pracovných miest

05.06.2020 - Poľnohospodárom pomôžu pri sezónnych prácach evidovaní nezamestnaní. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pripravilo v spolupráci s ministerstvom financií a výborom NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie nový projekt na podporu zamestnávania uchádzačov o zamestnanie v odvetví poľnohospodárstva. Realizovať ho bude Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny od júna 2020 do decembra 2021.

Rezort diplomacie súčasťou podpory digitálnej transformácie

05.06.2020 - Digitalizácia súkromného a verejného sektora, odovzdávanie skúseností a pomoc iným krajinám prostredníctvom nástrojov rozvojovej spolupráce, či zatraktívnenie ponuky pre návrat Slovákov zo zahraničia boli témami dnešného rozhovoru (5. júna 2020) štátnej tajomníčky Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brockovej s viceprezidentom IT Asociácie Slovenska a Republikovej únie zamestnávateľov Máriom Lelovským.

Zoznam hraničných priechodov na vnútorných hraniciach, ktoré možno v súčasnosti používať

05. 06. 2020 - Od 5. júna od 08.00 hod. došlo k zrušeniu vykonávania hraničných kontrol na vnútornej hranici Slovenskej republiky s Maďarskom, Rakúskou republikou a Českou republikou. Tieto hranice môžu prekračovať všetky osoby bez obmedzenia kdekoľvek, teda  na hraničných priechodoch, ako aj mimo hraničných priechodov (na tzv. zelenej hranici).

Medzinárodná doprava medzi Rakúskom, Maďarskom a Českou republikou je povolená


05.06. 2020 –  Slovensko opäť otvorilo hranice s Rakúskom a Maďarskom. Všetky druhy dopravy medzi týmito krajinami tak od dnes môžu fungovať bez obmedzení. Rovnako, už od včera je plne funkčná aj medzinárodná doprava s Českou republikou. Dopravcovia konkrétne autobusové a vlakové spoje budú nasadzovať postupne v najbližších dňoch, keďže je nevyhnutné logisticky sa zladiť aj s dopravnými partnermi. 
 
Nové vedenie odhalilo nekalé praktiky v LPM Ulič presahujúce milión eur

05.06. 2020 - Aktuálne vedenie Lesopoľnohospodárskeho majetku Ulič vykonáva kontrolu hospodárenia podniku počas bývalého vedenia. Odhalili pritom škody presahujúce milión eur. Nové vedenie preto vykoná finančný a právny rozbor, aby mohlo sfunkčniť a stransparentniť fungovanie podniku v prospech územia a občanov Slovenska. Štátny podnik bude podávať trestné oznámenia.

NRSR


Činnosť orgánov športových organizácií počas koronakrízy by sa mala upraviť

03. 06. 2020 – Činnosť orgánov športových organizácií počas krízovej situácie by sa mohla upraviť. Zefektívniť sa má aj použitie finančných prostriedkov v športe v súvislosti s krízovou situáciou a spôsobilosťou športových organizácií a fyzických osôb byť prijímateľom verejných prostriedkov, ktoré môže negatívne ovplyvniť vyhlásená krízová situácia. Vyplýva to z novely zákona o športe, ktorú v stredu poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. O novele rokujú v zrýchlenom režime.

Úprava spôsobu voľby generálneho prokurátora aj novely Zákonníka práce sú na programe ôsmej schôdze Národnej rady SR


03. 06. 2020 - Poslanci na aktuálnej schôdzi parlamentu, ktorú otvorili popoludní, prerokujú okrem vládnych návrhov už aj niekoľko poslaneckých noviel zákonov. V piatok ráno vystúpi pred zákonodarcami v pléne prezidentka SR Zuzana Čaputová so Správou o stave Slovenskej republiky.

Koalícia chce k novele súvisiacej s voľbou šéfa GP urobiť verejnú diskusiu

03. 06. 2020 - Koaliční poslanci chcú k novele upravujúcej spôsob voľby generálneho prokurátora zorganizovať v parlamente verejnú diskusiu za účasti odbornej i laickej verejnosti. Pre TASR to povedal predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽaNO), ktorý je spolupredkladateľom novely. Prípadné úpravy či vylepšenia návrhu prichádzajú podľa neho do úvahy po tejto diskusii po prerokovaní návrhu v prvom čítaní. Ďalší predkladateľ Ondrej Dostál (SaS) sa podľa svojich slov nebráni diskusii o zadefinovaní dôvodov na odvolanie generálneho prokurátora. Poslanci tak reagovali na výhrady Nadácie Zastavme korupciu voči návrhu novely.

Prezident

Kríza podľa prezidentky utužila vzťahy medzi učiteľmi, deťmi a rodičmi

01.06.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila v pondelok 1. júna 2020 Základnú školu v Lozorne. Stretla so žiakmi 1. a 2. ročníka, ktorí sa po pandémii vrátili do školy, zapojila sa do online vyučovania vyšších ročníkov a pri príležitosti Medzinárodného dňa detí pozdravila všetkých žiakov školy prostredníctvom online prenosu. Stretla sa aj s učiteľkami a učiteľmi.

Na výročie Trianonu sa prezidentka prihovorila Maďarom žijúcim na Slovensku

04.06.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtok 4. júna 2020 vyjadrila k 100. výročiu podpisu Trianonskej mierovej zmluvy. Prihovorila sa Maďarom žijúcim na Slovensku. Podľa prezidentky sa podpisom Trianonskej mierovej zmluvy pred sto rokmi začala nová etapa v spolužití Maďarov a Slovákov. "Aj keď našu spoločnú históriu nevnímame vždy rovnako, naša spoločná minulosť, naše spoločné zážitky, rodinné vzťahy, kultúrne hodnoty a naše spoločné výsledky nás silno spájajú. Spolu sa nám podarili veľké veci."

Správa prezidentky o stave republiky

05.06.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila v piatok 5. júna 2020 prvýkrát v pléne NR SR so Správou o stave republiky. Globálne čelíme nielen pandemickej kríze a jej ekonomickým dopadom, ale aj kríze dôvery v demokraciu a právny štát a klimatickej kríze. To, čo nám môže pomôcť a čo veľmi potrebujeme, je globalizácia súcitu. Globalizácia spolupráce. Sú predpokladom prekonania problémov, ktorým spoločne čelíme. Prispejme k tomu aj my, ktorí sme prostredníctvom volieb prevzali zodpovednosť. Nesme ju spoločne v dialógu, rešpekte a vzájomnej spolupráci. Iba tak naplníme naše poslanie verejnej služby a vytvoríme silné a súdržné Slovensko.

KP SR a mestská časť Staré Mesto podpísali memorandum o spolupráci

05.06.2020 - Vedúci Kancelárie prezidenta SR Štefan Rozkopál a starostka mestskej časti Staré Mesto Zuzana Aufrichtová podpísali memorandum o spolupráci. Uvedené memorandum je dokument všeobecného a nezáväzného charakteru, ktorým signatári deklarujú vzájomnú súčinnosť a spoluprácu pri riešené záležitostí týkajúcich sa Grassalkovichovej záhrady a rovnako zlepšuje možnosti kancelárie na majetkovoprávne vysporiadanie zadného nádvoria.


Zdroj:

https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk