Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
27.7.2020
ID: 4858upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Členské štáty Európskej únie (EÚ) dosiahli po náročných rokovaniach dohodu. Slovensko obstálo veľmi dobre, podarilo sa nám presadiť hlavné body, za ktoré sme spoločne bojovali či už v rozpočte EÚ alebo v novom balíku peňazí na obnovu a rozvoj. Napriek ťažkému priebehu je úspechom, že sa štáty EÚ dohodli na jedinečnom balíku protikrízovej pomoci v rekordne krátkom čase.

Vláda

Minister Krajniak spúšťa projekt na podporu zamestnávania mladých

20.07.2020 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pod vedením Milana Krajniaka postupne spúšťa projekty zamerané na podporu zvyšovania kvalifikácie a aktivity mladých nezamestnaných. Tie počas pandémie koronavírusu nahradila „Prvá pomoc“ pre zamestnávateľov, zamestnancov a SZČO, v rámci ktorej úrady práce vyplatili vyše 1,4 milióna prijímateľom takmer pol miliardy eur.

V júni sa zamestnalo viac ľudí ako v máji

20.07.2020 - V júni 2020 si na Slovensku našlo prácu 13 986 ľudí. V porovnaní s májom 2020, keď sa zamestnalo 9 665 uchádzačov o zamestnanie, je to o 4 321 zamestnaných ľudí viac. Je to dokonca viac ako v júni minulého roka, keď do zamestnania nastúpilo 12 973 ľudí. Už druhý mesiac tak stúpa počet úspešných uchádzačov na trhu práce.

Informácia o predpokladanom vývoji rozpočtu verejnej správy v roku 2020

20.07.2020 -  COVID-19 a s ním súvisiaca novela zákona o štátnom rozpočte sa podpisujú pod zvýšenie odhadu deficitu rozpočtu verejnej správy na tento rok. Schválený rozpočet verejnej správy predpokladal schodkové hospodárenie na úrovni 480,4 mil. eur, čo predstavovalo 0,49 % HDP. V súčasnosti sa odhaduje schodok rozpočtu verejnej správy v metodike ESA 2010 na úrovni 11,58 % HDP, čo predstavuje schodok rozpočtu verejnej správy na úrovni 10 025,4 mil. eur. Oproti rozpočtovanému schodku teda dochádza k zhoršeniu hospodárenia o 9 545,0 mil. eur, resp. o 11,09 p. b.

Dosiahli sme dohodu – jedinečná príležitosť a zodpovednosť pre Slovensko

21. 07. 2020 - Členské štáty Európskej únie (EÚ) dosiahli po náročných rokovaniach dohodu. Slovensko obstálo veľmi dobre, podarilo sa nám presadiť hlavné body, za ktoré sme spoločne bojovali či už v rozpočte EÚ alebo v novom balíku peňazí na obnovu a rozvoj. Napriek ťažkému priebehu je úspechom, že sa štáty EÚ dohodli na jedinečnom balíku protikrízovej pomoci v rekordne krátkom čase.

Čo podporia dve plánované výzvy v boji proti COVID-19

21.07.2020 - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR reaguje na aktuálnu mimoriadnu situáciu a pripravuje vyhlásenie dvoch výziev na dopytovo-orientované projekty zamerané špeciálne na pomoc v boji proti pandémii COVID-19. Celý proces implementácie bude v gescii Výskumnej agentúry.

Minister Budaj pokračuje v boji so skládkami: Na Gemeri sa skrýva množstvo arzénu

21.07.2020 - Minister životného prostredia Ján Budaj bol dnes na pracovnom výjazde v regióne Gemer. Pri tejto príležitosti sa stretol s miestnymi predstaviteľmi a skontroloval skládku toxického odpadu v Nižnej Slanej. Skládka v Nižnej Slanej je v súčasnosti evidovaná ako pravdepodobná environmentálna záťaž, ktorej vznik je spojený s ťažbou rúd v oblasti Spišsko-gemerského Rudohoria. Ako uviedol minister Ján Budaj, podľa odhadov je na skládke umiestnených takmer 5,5 mil. m3 z fyzikálneho a chemického spracovania rudných nerastov. Ide o jednu z najväčších skládok – environmentálnych záťaží.

Rezort diplomacie odovzdal britskému veľvyslanectvu diplomatickú nótu o COVID-19 v SR

21. 07. 2020 - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí  SR odovzdalo Veľvyslanectvu Spojeného kráľovstva a Severného Írska v Bratislave diplomatickú nótu s podrobnými epidemiologickými údajmi o aktuálnej situácii na Slovensku v súvislosti s pandémiou COVID-19.  

Minister Naď si v obci Košariská pripomenul 140. výročie narodenia gen. M. R. Štefánika

21.07.2020 - Minister obrany SR Jaroslav Naď si dnes v obci Košariská pripomenul odkaz a vzdal hold jednej z najvýznamnejších osobností našich dejín – generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Pri príležitosti 140. výročia jeho narodenia sa na slávnostnom podujatí zúčastnili aj traja najvyšší ústavní činitelia Slovenskej republiky, prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda NR SR Boris Kollár a predseda vlády SR Igor Matovič.

Toxický odpad po Chemku Strážske: odstraňovanie kontaminácie potrvá pár rokov

22. 07. 2020 - Prioritou pri riešení mimoriadnej situácie v súvislosti s toxickým odpadom z výroby bývalého štátneho podniku Chemko Strážske uloženým vo zvernici Orlová bude odstránenie sudov z budovy ošipárne. Zároveň budú vedci zo Slovenskej technickej univerzity pripravovať projekt na filtráciu vody vytekajúcej z kopca navozenej skládky. Po pracovnom stretnutí vo zvernici o tom v utorok 21. júla 2020 informoval člen odborného tímu, vedecký pracovník z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave Ladislav Štibrányi.

Prijatie veľvyslanca Francúzska Christopha Léonziho u štátnej tajomníčky Ingrid Brockovej

22. 07.2020 - Predmetom rozhovoru štátnej tajomníčky Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brockovej s veľvyslancom Francúzskej republiky na Slovensku Christophom Léonzim 21. júla 2020 boli najmä aktuálne otázky ekonomickej diplomacie a bilaterálnej hospodárskej spolupráce. Partneri v úvode ocenili, že sa včera po ťažkých rokovaniach podarilo lídrom Európskej únie dosiahnuť dohodu o novom Viacročnom finančnom rámci na roky 2021 – 2027 a záchrannom nástroji pre EÚ. Dôležité bude ďalej zmysluplne a efektívne tieto finančné prostriedky využiť.

Minister Naď: Slovensko a Maďarsko zintenzívnia a prehĺbia vojenskú spoluprácu

22.07.2020 - V oblasti obrany a bezpečnosti sú bilaterálne vzťahy Slovenska a Maďarska nastavené pragmaticky, s obojstranným záujmom pokračovať v ich doterajšom pozitívnom smerovaní. V rámci dnešnej prvej oficiálnej návštevy Maďarska to potvrdil minister obrany SR Jaroslav Naď po rokovaní so svojím rezortným partnerom Tiborom Benkőm. Slovenský šéf rezortu obrany využil túto príležitosť aj na predstavenie nového pridelenca obrany SR v Maďarsku, ktorým sa stal plk. Norbert Tornyai.

Ministerstvo školstva skontroluje aktivity Slovenskej lyžiarskej asociácie

22.07.2020 - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR prešetrí podnety týkajúce sa možných porušení zákona v Slovenskej lyžiarskej asociácii. Dnes o tom informoval štátny tajomník pre šport Ivan Husár a hlavná kontrolórka športu Alica Fisterová.

Horskí záchranári majú novú aplikáciu: pomoc si privoláte jedným klikom a ak sa nevrátite z túry, pôjdu vás hľadať

22. 07. 2020 - Horská záchranná služba v spolupráci s poisťovňou Generali sprístupnili novú aplikáciu Horská záchranná služba, s ktorou si v prípade núdze privoláte pomoc jedným tlačidlom, zdieľate svoju polohu so záchranármi a máte prehľad o počasí, výstrahách a dôležitých miestach v horách kdekoľvek na Slovensku.

Štátna tajomníčka Katarína Bruncková rokovala so slovinským ministrom o spolupráci na podporu cestovného ruchu

22.07.2020 - Spoločná propagácia strednej Európy na vzdialených trhoch ako je Ázia, či južná Amerika, skúsenosti Slovinska po zavedení poukazov na podporu domáceho cestovného ruchu aj s vouchermi na objednané zájazdy, ktoré sa pre koronavírus neuskutočnili – to boli témy rokovania štátnej tajomníčky MDV SR Kataríny Brunckovej s ministrom pre hospodársky rozvoj a technológie Slovinskej republiky Zdravkom Počivalšekom.

SOI má nové vedenie, ministerstvo chce skoncovať s nezmyselnými pokutami

22. 07. 2020 - Novým ústredným riaditeľom Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) je Marcel Suchár. Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík pristúpil k tejto personálnej zmene, pretože zdravé podnikateľské prostredie je jednou z priorít nového vedenia ministerstva. Od nového šéfa inšpekcie Sulík očakáva na jednej strane zachovanie ochrany práv spotrebiteľov, ale zároveň aj zmenu prístupu k podnikateľom.

R. Sulík: Miliardy z Bruselu neprídu na striebornej tácke

23. 07. 2020 - Miliardy, ktoré Slovensko dostane po dohode lídrov členských štátov od Európskej únie (EÚ), neprídu na striebornej tácke. Uviedol to podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík. Peniaze bude podľa Sulíka sprevádzať množstvo úloh a pravidiel. Minister upozorňuje, že v národnom pláne obnovy, ktorý musí vláda vypracovať do 15. októbra, by mali byť len veľké projekty, do ktorých sa zapojí celá krajina. Každé ministerstvo bude nahlasovať svoje projekty do centrálneho zásobníka.

Štátny tajomník Paulis podporil na videokonferencii európskych ministrov Vodíkovú stratégiu pre klimaticky neutrálnu Európu

23.07.2020 - Ministri európskej dvadsaťsedmičky zodpovední za výskum dňa 21. júla diskutovali o budúcnosti Európskeho výskumného priestoru. Rokovanie viedla Anja Karliczek, nemecká spolková ministerka pre vzdelávanie a výskum. Európsku komisiu zastupovala Mariya Gabriel, komisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež. Slovenskú republiku reprezentoval štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Ľudovít Paulis.  

Budúci vojenské lekári sa na službu vlasti pripravujú aj základným výcvikom v Martine

23.07.2020 - V priestoroch Základne výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine sa od 13. do 31. júla uskutočňuje skrátený základný výcvik pre budúcich vojenských lekárov. Ako vysvetlil náčelník Strediska výcviku odbornosti pozemných vojsk a PVO mjr. Kamil Bacula, po ukončení základného výcviku čaká budúcich vojenských lekárov v auguste 23. dôstojnícky kurz pre absolventov vysokých škôl (DKAVŠ) v Akadémii ozbrojených síl SR gen. M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši.

Vo Viedni vznikne nové koordinačné centrum pre boj proti nelegálnej migrácii

23. 07. 2020 - Rakúske hlavné mesto Viedeň by sa malo stať sídlom novej "koordinačnej platformy" v oblasti migračnej politiky. Dohodli sa na tom vo štvrtok 23. júla 2020  počas záverečného dňa konferencie o boji proti nelegálnej migrácii na trasách vedúcich cez východné Stredomorie ministri vnútra a ďalší zástupcovia z 18 krajín, ako aj Európskej komisie (EK).  

Štátny tajomník Martin Klus: Island láka čoraz viac Slovákov a Slovensko Islanďanov, a to je priestor na posilnenie našej spolupráce

24. 07.2020 - „Pre stále väčší počet slovenských občanov sa Island stáva veľmi zaujímavou turistickou destináciou, a to treba rozhodne využiť. Vidím potenciál pre zintenzívnenie a rozšírenie okruhu spolupráce medzi našimi krajinami a oblasť cestovného ruchu či turizmu je jednou z ideálnych možností.“ Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus vo štvrtok, 23. júla 2020, počas telefonického rozhovoru so stálym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí Islandskej republiky Sturlom Sigurjónssonom.

NRSR

Predseda parlamentu B. Kollár privítal v stredu popoludní na Bratislavskom hrade slovinského prezidenta B. Pahora

22. 07. 2020 – Úroveň bilaterálnych vzťahov a aj vyrovnanie sa s dôsledkami pandémie koronavírusu boli témami dnešného oficiálneho stretnutia predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára a prezidenta Slovinska Boruta Pahora. V reprezentačných priestoroch Bratislavského hradu dnes popoludní načrtli aj možnosti rozširovania vzájomnej spolupráce Slovenska a Slovinska nie len v rámci EÚ a NATO, ale aj v ďalších štátnych zoskupeniach ako V4 alebo S3.

I. Matovič ostáva premiérom

24. 07. 2020 - Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) ostáva vo funkcii. Opozičný návrh na vyslovenie nedôvery podporilo v Národnej rade SR iba 47 zo 125 prítomných poslancov.

Prezident

Na návštevu SR pricestuje slovinský prezident Borut Pahor

17.07.2020 - Na pozvanie prezidentky Zuzany Čaputovej pricestuje na oficiálnu návštevu Slovenska v stredu 22. júla 2020 slovinský prezident Borut Pahor. Diskutovať budú najmä o aktuálnej situácii v súvislosti s pandémiou koronavírusu, opatreniach na zmiernenie dopadov prichádzajúcej ekonomickej krízy a o transformácii hospodárstva prostredníctvom plánu obnovy pre Európu. Spoločne otvoria podnikateľské biznis fórum, ktorého cieľom je rozšíriť existujúcu spoluprácu v tradičných odvetviach o odvetvia s vyššou pridanou hodnotou. Okrem toho si uctia pamiatku obetí totality položením vencov k pamätníku Brána slobody na Devíne.

Zuzana Čaputová a Borut Pahor otvoria spoločné biznis fórum - témou budú inovácie

21.07.2020 - Cieľom iniciatívy prezidentky SR je vytvoriť priestor pre aktívnejšiu spoluprácu a nové príležitosti pre slovenských podnikateľov v odvetviach, ktoré sú kľúčové pre modernizáciu našej krajinyObehová ekonomika, čistá mobilita, digitalizácia – práve toto sú podľa prezidentky témy, ktoré by mali patriť medzi priority Slovenska v najbližších rokoch, ak chceme naplno využiť historickú príležitosť, ktorá sa nám ponúka v rámci európskeho plánu obnovy.

Prezidenti Slovenska a Slovinska si uctili obete totality pri Bráne slobody

22.07.2020 - Prezidentka SR a prezident Slovinska si v stredu 22. júla 2020 uctili pamiatku obetí totality. Na záver oficiálnej návštevy slovinského prezidenta na Slovensku položili Zuzana Čaputová a Borut Pahor vence k pamätníku Brána slobody na Devíne. Podľa prezidentky je cena, ktorú sme zaplatili za našu slobodu príliš vysoká a nesmieme na ňu zabúdať. Len tak si budeme vážiť a zveľaďovať hodnoty, ktoré nás dnes aj v Európskej únii spájajú s ostatnými demokratickými štátmi.

Z. Čaputová a B. Pahor otvorili slovensko-slovinské biznis fórum

22.07.2020 - Prezidentka SR Zuzana Čaputová a prezident Slovinska Borut Pahor otvorili v stredu 22. júla 2020 slovensko-slovinské podnikateľské biznis fórum. Jeho nosnou témou boli inovácie v ekonomike. Cieľom iniciatívy prezidentky SR je vytvoriť priestor pre aktívnejšiu spoluprácu a nové príležitosti pre slovenských podnikateľov v odvetviach, ktoré sú kľúčové pre modernizáciu našej krajiny. Témy ako obehová ekonomika, čistá mobilita alebo digitalizácia by podľa prezidentky mali patriť medzi priority Slovenska v najbližších rokoch, ak chceme naplno využiť historickú príležitosť, ktorá sa nám ponúka v rámci európskeho plánu obnovy.

Na návštevu SR pricestoval slovinský prezident Borut Pahor

22.07.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová privítala v stredu 22. júla 2020 v Prezidentskom paláci slovinského prezidenta Boruta Pahora, ktorý na jej pozvanie pricestoval na oficiálnu návštevu SR. V Prezidentskej záhrade diskutovali najmä o aktuálnej situácii v súvislosti s pandémiou koronavírusu, opatreniach na zmiernenie dopadov prichádzajúcej ekonomickej krízy a o transformácii hospodárstva prostredníctvom plánu obnovy pre Európu.

Prezidentka podmienečne zmiernila trest obeti domáceho násilia

23.07.2020 - Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová udelila 23. júla 2020 podmienečnú milosť 48-ročnej žene S. Ž., ktorá bola právoplatne odsúdená za spáchanie trestného činu vraždy na trest odňatia slobody vo výmere 9 rokov. Odsúdená S. Ž. zavraždila svojho druha, ktorý ju a jej dve deti pod vplyvom alkoholu 10 rokov fyzicky a psychicky týral. Podrobné zdôvodnenie rozhodnutia prezidentky je dostupné v sekcii milosti a amnestie.

Zdroj:

https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk