Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
3.1.2019
ID: 4345upozornenie pre užívateľov

NRSR: Prijali zatiaľ jeden návrh kandidáta na sudcu ÚS, mená zverejnia od štvrtka

Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR už prijal jeden návrh kandidáta na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR. Pre TASR to potvrdil predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD). Od štvrtka (3. 1.) by sa podľa neho mali postupne zverejňovať mená kandidátov na webovej stránke parlamentu.

"Meno neviem, nezisťoval som to," uviedol Madej. Návrhy kandidátov na sudcov ÚS je potrebné zverejniť 15 dní pred zasadnutím ústavnoprávneho výboru. Posledný termín na podanie návrhov je pondelok 7. januára. "Nemôžeme vylúčiť, že drvivá väčšina kandidátov to podá osobne na podateľni v posledný deň, to znamená, že aj tak budú musieť pracovníci nocovať, aby sa to všetko v lehote zverejnilo," dodal Madej. 

Schôdza ústavnoprávneho výboru by sa mala začať 22. januára, v tento deň majú členovia rokovať o zákonoch. Počas ďalších dní by mali v historickej budove NR SR na Župnom námestí vypočúvať kandidátov. "Schôdza 23. januára bude výlučne na vypočutie navrhnutých kandidátov, rokovať budeme, koľko bude treba," priblížil Madej s tým, že na vypočutie majú vyhradené tri dni.

Návrhy kandidátov na sudcov ústavného súdu môžu podať Národnej rade SR poslanci, vláda, predseda ústavného súdu, predseda Súdnej rady, najmenej päť členov Súdnej rady, predseda Najvyššieho súdu SR, generálny prokurátor, verejný ochranca práv a tiež profesijné organizácie právnikov a vedecké inštitúcie pôsobiace v oblasti práva.

Na vypočutí kandidátov bude prítomný aj prezident SR alebo ho zastúpi vedúci pracovník Kancelárie prezidenta SR. Tomu sa má kedykoľvek, keď o to požiada, udeliť slovo. Kandidát na schôdzi predstaví svoje pracovné skúsenosti a výsledky či publikačnú činnosť.

Na Ústavnom súde SR sa bude meniť deväť z 13 sudcov, dosluhujúcim uplynie funkčné obdobie vo februári. Poslanci parlamentu by mali voliť kandidátov na sudcov ÚS na schôdzi, ktorá sa začne 29. januára. Poslanci majú podľa Ústavy SR zvoliť dvojnásobný počet kandidátov, v tejto voľbe ich teda majú vybrať 18. Z nich potom prezident SR vymenuje nových ústavných sudcov.

Zdroj: TASTR - 2.1.2019


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk