Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
17.1.2019
ID: 4364upozornenie pre užívateľov

Občianske iniciatívy žiadajú verejnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov

Zástupcovia občianskych iniciatív vyzývajú poslancov Národnej rady (NR) SR, aby kandidátov na ústavných sudcov volili verejne, ako to predpokladá zákon. Žiadajú tiež, aby poslanci volili kandidátov, ktorí spĺňajú najvyššie morálne a odborné kritériá a budú skutočnými ochrancami práva a demokracie na Slovensku.

"Verejnosť má právo vedieť, komu ste v jej mene zverili dôveru v takej kľúčovej otázke, a právo klásť vám otázky. Nechceme, aby neprehľadné politické a osobné záujmy ovládli jednu z tých najdôležitejších – ústavný súd," píšu iniciatívy vo výzve. 

Zdôrazňujú, že ústavný súd je inštitúcia, ktorá je nezávislým súdnym orgánom ochrany ústavnosti i základných ľudských práv a často aj poslednou záchrannou brzdou demokracie. "Od kvality tohto súdu i jeho sudcov sa odvíja charakter právneho štátu u nás," dodávajú zástupcovia občianskych iniciatív.

Pod výzvu sa podpísali Za slušné Slovensko, Tichá voda, Aliancia Fair-play, Via Iuris, Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť, Liga za ľudské práva, Nadácia otvorenej spoločnosti, Nadácia Zastavme korupciu, Transparency International Slovensko, Nadácia Pontis, Business Leaders Forum, Fond pre transparentné Slovensko, Iniciatíva slovenských učiteľov, iniciatíva vedcov Veda chce žiť!, študentská iniciatíva Nie je nám to jedno, Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, Kultúrny reparát, Iniciatíva poľnohospodárov, Občianska iniciatíva Zemplína, Nadácia Cvernovka, Pražská Kaviareň, Srdcom doma.

Voľba 18 kandidátov na sudcov sa uskutoční na schôdzi NR SR so začiatkom 29. januára. Následne budúcich sudcov ústavného súdu vymenuje do funkcie spomedzi navrhnutých kandidátov prezident SR. Deviatim vymenovaným ústavným sudcom začne plynúť 12-ročné funkčné obdobie dňom zloženia sľubu ústavného sudcu.


TASTR - 16.1.2019


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk