Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
7.8.2017
ID: 3772upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Takmer 30 študentov z viac ako 18 krajín si v Bratislave a vo Viedni zlepšovalo svoje právnické zručnosti na Letnej škole medzinárodného práva. Tento regionálny projekt je zameraný na oblasť európskeho obchodného práva pre študentov z celého sveta.

Vláda

Do športu pôjde 32,5 milióna eur

31. júla (TASR) - Do športu pôjde 32,5 milióna eur. Počíta s tým Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR, ktorému vláda tento zámer schválila. Finančnými prostriedkami chce rezort podporiť projekty výstavby, modernizácie a rekonštrukcie športovej infraštruktúry národného významu.

Pri podozrení z brania úplatkov sa treba obrátiť na zodpovedné orgány
31. júla (TASR) - V prípade akéhokoľvek podozrenia ohľadom podplácania či brania úplatkov je potrebné obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní, ktoré môžu v tomto smere konať. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR zároveň bude v takomto prípade plne spolupracovať. Takto reagovalo na medializované informácie, že pri rozdeľovaní eurofondov na vedu a výskum mohlo dôjsť aj ku korupcii.

Bratislavská a košická záchranka pripravujú kompletnú obnovu sanitiek
31. júla (TASR) - Záchranná zdravotná služba Bratislava a Záchranná služba Košice pripravujú kompletnú obmenu zastaraného vozidlového parku. Formou dlhodobého prenájmu s následným odkúpením do vlastníctva plánujú obstarať 152 nových sanitných vozidiel.

Ministerstvo vnútra vytvorí 8 kontaktných miestností pre obete trestných činov
1. augusta (TASR) - Obete trestných činov a ich blízki sa budú vedieť bezproblémovo a promptne dostať k poradenstvu a pomoci. Ministerstvo vnútra zriadi kontaktné miestnosti, ktoré budú pre ľudí poskytovať viaceré služby. Pôjde o špecializované poradenstvo, sprevádzanie obetí počas trestného konania voči páchateľovi, právnu pomoc a právne zastupovanie, či sociálne a ekonomické poradenstvo.


Prezident

Prezident odvolal z funkcie desiatich sudcov vo veku nad 65 rokov
3. augusta (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska odvolal z funkcie desiatich sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov. Učinil tak na návrh Súdnej rady SR.


Ostatné

Na Slovensku by sa mala zriadiť Prírodná polícia
31. júla (TASR) – Generálna prokuratúra (GP) SR navrhuje vytvoriť špecializovaný policajný orgán – Prírodnú políciu, ktorá by sa venovala odhaľovaniu a postihu páchateľov environmentálnej kriminality. TASR informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Súdy v lete pracujú v normálnom režime, pojednávaní je ale menej
31. júla (TASR) - Súdy v letnom období síce fungujú v normálnom režime, ale pojednávaní je menej.

Zahraniční študenti si v Bratislave a Viedni zlepšovali právnické zručnosti
31. júla (TASR) - Takmer 30 študentov z viac ako 18 krajín si v Bratislave a vo Viedni zlepšovalo svoje právnické zručnosti na Letnej škole medzinárodného práva. Tento regionálny projekt je zameraný na oblasť európskeho obchodného práva pre študentov z celého sveta.

SR získa vyše tri milióny eur na podporu ovocia, zeleniny a mlieka na školách
31. júla (TASR) - Vyše tri milióny eur dostane Slovensko prostredníctvom nového program EÚ na podporu konzumácie mlieka, ovocia a zeleniny na školách. Program začína platiť od 1. augusta a začne sa realizovať v celej Únii od prvého dňa školského roka 2017/2018.

Počet cudzincov v slovenských väzniciach mierne narástol
1. augusta (TASR) - Počet právoplatne odsúdených a obvinených cudzincov v slovenských väzniciach za posledné roky mierne narástol. V minulom roku sa v slovenských ústavoch nachádzalo 211 cudzích štátnych príslušníkov. Napríklad v roku 2013 ich bolo 188 a v roku 2014 len 177. Vyplýva to z ročenky Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS).

O post šéfa ÚVO má záujem minimálne 10 kandidátov
1. augusta (TASR) - O post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) má záujem minimálne 10 kandidátov. Uviedol to pre TASR tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.

Za prvý polrok rozhodol ÚS SR o 8294 návrhoch a sťažnostiach
1. augusta (TASR) – Ústavný súd SR rozhodol v prvom polroku tohto roka o 8294 podaniach. Jeden sudca ÚS tak rozhodol v danom období priemerne o 830 návrhoch a sťažnostiach.

Generálnym riaditeľom RTVS je oddnes Jaroslav Rezník
2. augusta (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) má nového šéfa. Vedenie verejnoprávneho média prevzal Jaroslav Rezník, na poste strieda Václava Miku.
Doterajšieho riaditeľa Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) zvolili poslanci Národnej rady SR v druhom kole tajnej voľby. Rezník získal v snemovni 95 hlasov.

Do súťaže o novú budovu pre ministerstvo spravodlivosti prišlo 11 ponúk

2. augusta (TASR) – Pri hľadaní nového sídla by si ministerstvo spravodlivosti mohlo vyberať až medzi 11 budovami. Také množstvo ponúk prijalo v stanovenom termíne, ktorým bol 31. júl.

V minulom roku bolo stíhaných 2262 mladistvých
3. augusta (TASR) – V minulom roku orgány činné v trestnom konaní trestne stíhali 2262 mladistvých. Najčastejšie sa dopustili trestného činu krádeže. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) Andrea Predajňová.

Na rozdeľovanie eurofondov sa pozrie Európsky úrad pre boj proti podvodom
4. augusta (TASR) - Na rozdeľovanie eurofondov v rámci výziev na výskum a inovácie sa pozrie Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF). Informovala o tom vo štvrtok (3.8.) Európska komisia, ktorá požiadala úrad o preskúmanie celej záležitosti ohľadom eurofondov.

Zápis do Registra partnerov verejného sektora prináša problémy
4. augusta (TASR) – Zápis do Registra partnerov verejného sektora (RPVS) prináša v praxi problémy. Upozornila na to advokátska kancelária Ružička Csekes, ktorá je oprávnenou osobou pre rad firiem obchodujúcich so štátom. Podľa jej právnikov Jána Azuda a Ivana Šafranka je dobrý úmysel nového protischránkového zákona pri praktickej realizácii podkopávaný nedostatkami.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk