Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
28.1.2019
ID: 4376upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Predseda Národnej rady SR by mal vypracovať etický kódex poslanca a pripraviť novelu ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, ktorá zefektívni kontrolu majetkových priznaní poslancov. Vyplýva to z návrhu opatrení po odporúčaniach prijatých Skupinou štátov proti korupcii (GRECO) pre SR, ktorý v stredu schválila vláda.

Vláda

Čerpanie európskych fondov má v envirorezorte stúpajúcu tendenciu 

22. januára (TASR) - V rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia (OP KŽP) na roky 2014 až 2020 bolo vyhlásených už 49 výziev a viacero písomných vyzvaní za viac ako tri miliardy eur. Zazmluvnených je v súčasnosti 1291 projektov za 1,58 miliardy eur, čo predstavuje viac ako 50 percent z celkovej alokácie operačného programu.

Ponuku na obstaranie 3D radarov predložilo 10 krajín 

22. januára (TASR) - Desať z 13 oslovených krajín predložilo Ministerstvu obrany (MO) SR ponuky na obstaranie 3D rádiolokátorov stredného, malého a blízkeho dosahu. Všetky budú posúdené expertnou skupinou, ministerstvo následne najvýhodnejšiu ponuku predloží na rokovanie vlády. Stihnúť to chce do konca júna. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Danka Capáková.

Vláda schválila medzirezortný program zameraný na podporu budovania obrany 

23. januára (TASR) - Pri podpore obrany štátu sa bude klásť dôraz na funkčnosť systému obrannej infraštruktúry, na služby a činnosti poskytované Ozbrojenými silami (OS) Slovenskej republiky, ale aj na zabezpečenie obrany štátu. Vyplýva to z Medzirezortného programu 06E zameraného na podporu obrany štátu v rokoch 2019 až 2024, ktorý v stredu schválila vláda.

V oblasti riadenia hraníc čaká Slovensko viacero výziev 

23. januára (TASR) - Hrozbami pre nasledujúce obdobie v oblasti budovania Európskeho integrovaného riadenia hraníc (EIBM) je terorizmus a organizovaná závažná trestná činnosť s cezhraničným aspektom. Slovensko bude v nasledujúcich štyroch rokoch plniť ďalšie úlohy v oblasti budovania európskeho integrovaného riadenia hraníc aj s ohľadom na tieto faktory. Vláda SR v stredu schválila Národnú stratégiu integrovaného riadenia hraníc na roky 2019 až 2022.

Vláda schválila návrh opatrení proti korupcii, ktoré odporučilo GRECO 

23. januára (TASR) - Predseda Národnej rady SR by mal vypracovať etický kódex poslanca a pripraviť novelu ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, ktorá zefektívni kontrolu majetkových priznaní poslancov. Vyplýva to z návrhu opatrení po odporúčaniach prijatých Skupinou štátov proti korupcii (GRECO) pre SR, ktorý v stredu schválila vláda.

Marcové prezidentské voľby budú stáť viac ako 12,7 milióna eur 

23. januára (TASR) - Marcové prezidentské voľby by mali stáť viac ako 12,7 milióna eur. Z rozpočtu ministerstva vnútra na ne pôjde 11.266.873 eur, z rozpočtu Štatistického úradu (ŠÚ) SR 1.494.750 eur. Vyplýva to z Návrhu organizačno-technického zabezpečenia volieb prezidenta SR v roku 2019, ktorý vláda schválila na stredajšom zasadnutí.

Environmentálny fond bude môcť minúť o 37 miliónov eur viac 

23. januára (TASR) - Environmentálny fond bude môcť v roku 2019 minúť o 37 miliónov eur viac, ako sa pôvodne počítalo. V stredu takýto návrh ministerstva životného prostredia odobrila vláda. Zvýšenie limitu na výdavky bude hradené priamo z vlastných peňazí fondu.

Vláda schválila podmienky na splnenie cieľov a úloh cvičenia NATO CMX 2019 

23. januára (TASR) - Cieľom cvičenia NATO CMX 2019 je precvičiť aliančné konzultácie a kolektívne prijímanie rozhodnutí, ale aj demonštrovať pripravenosť spoločne a efektívne reagovať na krízové situácie. Vláda v stredu schválila materiál predložený Ministerstvom obrany (MO) SR, ktorého účelom je zabezpečiť organizačné, personálne a technické podmienky splnenia cieľov a úloh Slovenska v rámci cvičenia.

Vláda schválila prelet bezpilotných lietadiel NATO vzdušným priestorom Slovenska 

23. januára (TASR) - Vláda v stredu odsúhlasila prelety bezpilotných lietadiel NATO vzdušným priestorom Slovenska. Cieľom preletov lietadiel RQ-4B Global Hawk Block 40 je získať informácie potrebné pre rozhodovanie na politickej a vojenskej úrovni. Využívajú sa na zabezpečenie úloh systému pozemného pozorovania NATO - Alliance Ground Surveillance (AGS).

MŠVVŠ podalo trestné oznámenie, má podozrenie z manipulácie systému CVTI SR 

25. januára (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR podalo vo štvrtok (24.1.) na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Dôvodom je podozrenie na neoprávnenú manipuláciu informačného systému Centra vedecko-technologických informácií (CVTI) SR.

Na Slovensku chýbajú tisícky lekárov a sestier 

25. januára (TASR) - Podľa údajov Inštitútu zdravotnej politiky Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR na Slovensku momentálne chýba 3500 lekárov. Približne 2000 ďalších lekárov je v dôchodkovom veku. Nedostatok zdravotníckych pracovníkov je celosvetovým problémom a Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) dlhodobo poukazuje na to, že aj na Slovensku chýbajú tisícky sestier. Podľa údajov MZ SR momentálne zhruba 3500.

K návrhu zákona o zastavení exekúcií prišlo takmer 300 pripomienok 

26. januára (TASR) - Viacerým subjektom, ktoré pripomienkovali návrh zákona o ukončení niektorých exekúcií, prekáža, že paušálne trovy by mal hradiť oprávnený veriteľ. Celkovo bolo k návrhu uplatnených 288 pripomienok. Ministerstvo spravodlivosti neodpovedalo, či návrh zákona stihne predložiť v prvom kvartáli tohto roka, tak ako to avizoval minister Gábor Gál (Most-Híd).

Témou medzinárodnej konferencie v Bratislave bude boj proti antisemitizmu 

26. januára (TASR) - O boji proti antisemitizmu sa bude hovoriť aj na medzinárodnej konferencii v Bratislave. Od utorka 5. februára do stredy 6. februára sa bude v hlavnom meste konať prvá zo série konferencií v rámci slovenského predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Z postu aktuálne úradujúceho predsedu organizácie otvorí podujatie slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

NRSR

Brannobezpečnostný výbor odobril návrh novely zákona o vojenskej polícii 

22. januára (TASR) - Vojenská polícia by mala mať nové úlohy a posilnené právomoci. Brannobezpečnostný výbor v utorok odobril novelu zákona o vojenskej polícii. Ministerstvo obrany chce zmenou legislatívy vytvoriť podmienky na jej kvalitnejšiu a efektívnejšiu činnosť.

Výbor jednohlasne odobril návrh novely na ochranu oznamovateľa korupcie 

22. januára (TASR) - Brannobezpečnostný výbor Národnej rady (NR) SR jednomyseľne odobril návrh novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Posilniť a zefektívniť sa má aj vytvorením špeciálneho nezávislého úradu. Jeho zriadenie je súčasťou návrhu, materiál sa nachádza v druhom čítaní.

Výbor pre ľudské práva rokoval o voľbe člena Správnej rady ÚPN 

23. januára (TASR) – Výbor Národnej rady (NR) SR pre ľudské práva a národnostné menšiny v stredu na svojom zasadnutí rokoval o voľbe člena Správnej rady Ústavu pamäti národa (SR ÚPN). Vypočul si dvoch kandidátov. Pre TASR to uviedla predsedníčka výrobu Anna Verešová (OĽaNO).

Poslanci budú upozorňovať na porušovanie práv zraniteľných skupín 

Bratislava 23. januára (TASR) - Komisia pre začleňovanie zraniteľných skupín do vzdelávania, práce a spoločnosti bude poslancov Národnej rady (NR) SR upozorňovať na prípady porušovania ich práv. Tiež bude analyzovať ich príčiny a ponúkať odborné východiská na prípravu potrebných opatrení. Novú komisiu schválili v stredu členovia parlamentného výboru pre ľudské práva a menšiny.

Prezident

A. Kiska z kandidátov na ústavných sudcov nikoho nemohol vybrať ani odmietnuť 

22. januára (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska zatiaľ nemohol žiadneho z kandidátov na ústavných sudcov vybrať ani odmietnuť. Sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR totiž vyberá z 18 kandidátov, ktorých zvolia v Národnej rade SR, čo sa zatiaľ nestalo. V utorok to povedal prezidentov hovorca Roman Krpelan.

Ostatné 

Kandidát na sudcu Ústavného súdu potichu prihral zmluvu SBS Bonul oligarchu Bödöra

22. januára (TASR) - Predsedníčka poslaneckého klubu OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Veronika Remišová upozorňuje, že šéf štátneho podniku Správy štátnych hmotných rezerv SR Kajetán Kičura podpísal pred pár dňami mimo verejného obstarávania zmluvu s firmou Bonul o aj napriek tomu, že Úrad pre verejné obstarávanie zrušil predchádzajúci tender pre podozrenie z diskriminačných podmienok.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk