Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
4.11.2019
ID: 4631upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Pokuty za používania prístrojov za volantom sa zdvojnásobia. Povolené ostane telefonovanie za volantom s pomocou handsfree, zakázané však bude držanie mobilu v ruke. Zavedie sa tiež 365-dňová diaľničná známka. Poslanci Národnej rady (NR) SR v pondelok schválili novelu zákona o cestnej premávke. Pravidlo zákazu držania mobilov sa bude podľa schválenej novely vzťahovať aj na iné telekomunikačné, audiovizuálne alebo podobné zariadenia.

Vláda

Envirorezort napreduje v skvalitňovaní protipovodňovej ochrany Slovenska
28.10.2019 - Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR László Sólymos spolu s riaditeľom Slovenského vodohospodárskeho podniku z odštepného závodu Bratislava Jozefom Dúczom dnes v Topoľníkoch ohlásili začatie prác na novom projekte. Jeho cieľom je zvyšovanie protipovodňovej ochrany proti spätnému vzdutiu Malého Dunaja a Klátovského ramena z Váhu. Projekt bude financovaný z prostriedkov Operačného programu kvalita životného prostredia. Prvá etapa si vyžiada takmer 7,5 mil. eur.

Envirofond podporí viac projektov zameraných na ochranu prírody
28.10.2019 - Až 200-tisícovú dotáciu môžu pri 5% spolufinancovaní získať tí žiadatelia, ktorí chystajú projekty zamerané na ochranu biologickej diverzity a trvalo udržateľné využívanie jej zložiek. Stane sa tak vďaka schválenému rozšíreniu špecifikácie činnosti podpory na rok 2020.

PhDr. Vladimíra Cehlára, PhD. ocenili za jeho prínos v oblasti trestnej mediácie
28. 10. 2019 - Vladimír Cehlár pracoval ako vysokoškolský učiteľ, lektor v oblasti sociálnych výcvikov, komunikačných zručností, ale aj ako externý člen pedagogického zboru Justičnej akadémie v Pezinku. Trestné mediácie vykonáva od roku 2004.

Ministerstvo pripravuje stratégiu Práca 4.0
29.10.2019 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pripravuje v spolupráci so zástupcami zamestnávateľov a zamestnancov štúdiu dopadov digitálnej transformácie na trh práce, z ktorej vzíde komplexná stratégia Práca 4.0. O vplyve inovácií na pracovný trh dnes preto diskutovali odborníci na konferencii „Udržíme krok s inováciami ku kvalitnej pracovnej sile?“. Otvoril ju minister Ján Richter.

Z eurofondov pôjde na podporu zhodnocovania biologicky rozložiteľných komunálnych odpadov ďalších 8 miliónov eur
29.10.2019 - Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky plánuje prostredníctvom 56. výzvy poskytnúť podporu na výstavbu nových alebo rekonštrukciu existujúcich zariadení na zhodnocovanie biologicky rozložiteľných komunálnych odpadov. Na túto výzvu je v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia vyčlenených 8 miliónov eur z Kohézneho fondu. Potenciálni žiadatelia môžu predkladať svoje žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku od 29. októbra 2019.

Štátne reštaurátorské a projekčné ateliéry zmenia naše pamiatky
30.10.2019 - Národné kultúrne pamiatky a zbierkové predmety si podľa ministerky kultúry Ľubice Laššákovej zaslúžia náležitú ochranu zo strany štátu. Výrazne tomu môže napomôcť nová rozpočtová organizácia „Štátne reštaurátorské a projekčné ateliéry", o ktorej zriadení budú rozhodovať poslanci Národnej rady Slovenskej republiky na svojej najbližšej schôdzi.

Intenzívnejší obchod so Singapurom môže Slovensku otvoriť dvere na trhy juhovýchodnej Ázie
31.10.2019 - Obchodné kontakty medzi Slovenskom a juhovýchodnou Áziou by mali byť intenzívnejšie a podporí ich aj nová dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a Singapurom, ktorá má začať platiť ešte tento rok. Práve obchod a inovácie boli hlavnými témami návštevy ministra hospodárstva SR Petra Žigu 28. a 29. októbra v tomto rozlohou najmenšom ázijskom štáte, ktorého ekonomika patrí k najvýkonnejším na svete.

Minister M. Lajčák na pracovnom obede s veľvyslankyňou USA
31.10.2019 - Nedávna pracovná návšteva Spojených štátov, agenda slovenského predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) ale aj bilaterálne otázky. Aj to boli témy pracovného obeda ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslava Lajčáka s veľvyslankyňou USA na Slovensku Bridget Brink.

Ministerstvo obrany SR spustilo novú verziu webovej stránky

31.10.2019 - Ministerstvo obrany SR dnešným dňom spustilo novú verziu svojej webovej stránky. Naposledy prešla redizajnom v roku 2011, čiže pred viac ako 8 rokmi. Rezort obrany si uvedomuje, že je potrebné ísť s dobou a preto nová podoba webovej stránky prináša viac fotoreportáží a videí, ktoré mapujú dianie v rezorte obrany.

NRSR

Osoby vylúčené z hrania hazardných hier by mohli mať zákaz stávkovania
28. 10. 2019 - Bratislava 28. októbra (TASR) - Osoby, ktoré sú evidované v registri fyzických osôb vylúčených z hrania hazardných hier, by mohli mať zakázané stávkovanie. Vyplýva to z novely zákona o hazardných hrách z dielne opozičného hnutia Sme rodina, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v pondelok posunuli do druhého čítania. Cieľom návrhu zákona je podľa predkladateľov doplniť pravidlá ochrany hráčov hazardných hier a zakázať stávkovanie tým osobám, ktoré sú evidované registri fyzických osôb vylúčených z hrania hazardných hier. Týmto opatrením by sa podľa poslancov obmedzili najmä finančné a sociálne následky hrania týchto hier.

Mestskí a obecní policajti budú dostávať príspevok za prácu
28. 10. 2019 - Bývalí obecní policajti budú dostávať príspevok za svoju prácu. Poslanci Národnej rady (NR) SR v pondelok odsúhlasili pozmeňujúci návrh nezaradenej poslankyne Aleny Bašistovej, ktorý predložila k novela zákona o cestnej premávke. Nárok na príspevok budú mať bývalí policajti, ktorí majú aspoň 56 rokov a v obecnej polícii odpracovali najmenej 25 rokov.

NRSR schválila vyššie pokuty za mobily za volantom a 365-dňovú diaľničnú známku
28. 10. 2019 - Pokuty za používania prístrojov za volantom sa zdvojnásobia. Povolené ostane telefonovanie za volantom s pomocou handsfree, zakázané však bude držanie mobilu v ruke. Zavedie sa tiež 365-dňová diaľničná známka. Poslanci Národnej rady (NR) SR v pondelok schválili novelu zákona o cestnej premávke. Pravidlo zákazu držania mobilov sa bude podľa schválenej novely vzťahovať aj na iné telekomunikačné, audiovizuálne alebo podobné zariadenia.

Poslanci odmietli zriadenie poslaneckého klubu Demokratickej strany
28. 10. 2019 - Poslanci Národnej rady (NR) SR odmietli zriadenie poslaneckého klubu Demokratickej strany (DS). Plénum o tom rozhodlo na pondelkovom hlasovaní. Vytvoriť ho chceli poslanci, ktorí odišli z klubu SaS. O vstupe do DS informovali pred časom deviati poslanci, ktorí opustili klub SaS. Sú to osobnosti okolo niekdajších podpredsedov SaS Jany Kiššovej a Ľubomíra Galka či bývalej predsedníčky poslaneckého klubu SaS Natálie Blahovej. Stranu opustili po tom, ako členovia SaS na nominačnom kongrese rozhodli o vylúčení Blahovej zo strany. Zároveň na ňom odsúhlasili kandidátku do volieb navrhnutú predsedom strany Richardom Sulíkom, na ktorej nefigurovali.

Moratórium na prieskumy sa predĺži zo 14 dní na 50 dní pred voľbami

28. 10. 2019 - Zákaz zverejňovať výsledky prieskumov sa predĺži zo 14 dní na 50 dní pred voľbami. Poslanci v pondelok odobrili pozmeňujúci návrh k novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ním zmenili aj zákon o volebnej kampani. Zmeny sa majú týkať už budúcoročných parlamentných volieb.

Zástupcovia parlamentu Čiernej Hory diskutovali so zástupcami parlamentu Slovenskej republiky o legislatívnom procese a o možnostiach budúcej spolupráce
29. 10. 2019 - V dňoch 28. a 29. októbra 2019 sa v priestoroch budovy Národnej rady SR uskutočnilo stretnutie delegácie zástupcov parlamentu Čiernej Hory so zástupcami Národnej Rady Slovenskej republiky. Delegáciu z Čiernej Hory zastupovali poslankyne a poslanci – Jovanka Laličić, predsedníčka Ústavnoprávneho výboru, Predrag Sekulić, predseda Výboru pre financie, Radule Novović, predseda Výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, Aleksandar Jovićević, vedúci kancelárie parlamentu Čiernej Hory, traja zamestnanci parlamentu a zástupkyňa OBSE Ana Krusic.

Prezident


Prezidentka si uctila výročie vzniku Československej republiky
28.10.2019 - Prezidentka Zuzana Čaputová si pripomenula 101. výročie vzniku Československej republiky. V pondelok položila vence na Námestí T. G. Masaryka a Námestí M.R. Štefánika v Bratislave k sochám oboch osobností. 28.október 1918 považuje prezidentka za jeden z najvýznamnejších dní, ktorý si treba pamätať a pripomínať, podľa nej by sme bez tohto dátumu dnes zrejme netvorili ani samostatný štátny útvar. Dodala, že v histórii je unikát to, že sa dva blízke národy rozhodli vytvoriť celok, ktorý mal byť pilierom budúcej Európy. Zdôraznila pritom, že už v tej dobe bolo Československo pokrokovým štátom, kde mali ženy volebné právo.

Prezidentka v Martine navštívila lekársku fakultu aj nemocnicu
29.10.2019 - Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila v utorok 29. októbra 2019 v rámci svojho ďalšieho regionálneho výjazdu Martin. Stretla sa s primátorom Jánom Dankom a hovorili spolu o starostiach a výzvach, s ktorými sa mesto musí vysporiadať, trápi ho odliv predovšetkým mladých ľudí z mesta a hrozí, že už o niekoľko rokov klesne počet obyvateľov pod 50 000.

Prezidentka vymenovala rektora Akadémie ozbrojených síl
30.10.2019 - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala v stredu 30.októbra 2019 do funkcie rektora Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika doc. Ing. Jozefa Putteru, CSc. Ako hlavná veliteľka Ozbrojených síl Slovenskej republiky mu zaželala veľa úspechov v náročnej a zodpovednej práci.

Martinská deklarácia je podľa prezidentky významný bod v našich dejinách

30.10.2019 - Prezidentka Zuzana Čaputová si v utorok 29.októbra 2019 počas regionálneho výjazdu v Martine pripomenula 101.výročie prijatia Martinskej deklarácie. K pamätnej tabuli položila veniec spoločne s martinským primátorom Jánom Dankom. Podľa prezidentky je prijatie Martinskej deklarácie významným bodom v našich dejinách. "Bol to jeden z prvých štátotvorných aktov, ktorým sa slovenský národ rozhodol deklarovať rozviazanie spod uhorskej nadvlády. Zároveň to bol prvý krok smerujúci k vzniku Československej republiky, aj keď tá formálne vznikla dva dni predtým."


Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk