Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
12.1.2022
ID: 5288upozornenie pre užívateľov

10 otázok pre … Luciu Schweizer

JUDr. Lucie Schweizer je partnerkou advokátskej kancelárie G.Lehnert. Vo svojej právnej praxi rieši najmä transakčné, projektové a strategické poradenstvo. Dlhodobo sa venuje aj oblasti Compliance a v tejto kategórii je aj umiestnená v rebríčku Top 100 žien česko-slovenského právneho biznisu. Pravidelne publikuje k tejto téme množstvo článkov a vedie školenia.

1. Čo máte na svojej práci najradšej?
Ľudí. Svojich kolegov aj klientov. U kolegov určite ich zapálenie pre vec a schopnosť komunikovať, u klientov ich ochotu zdieľať s nami ich príbehy, obchodné i osobné.

2. Ktorý svoj pracovný úspech považujete za najvýznamnejší?
Dobrá otázka, ale neviem vybrať. Byť tu a teraz je pre mňa dôležitejšie ako minulé úspechy. Možno je to aj tým, že vždy sa niečo nové naučím, dozviem. To ma obohacuje.

3. Ako často Vás vo Vašej praxi niečo prekvapí?
Vždy znova a znova ma prekvapí nekompetentnosť, neschopnosť alebo neochota vidieť súvislosti.

4. Kto alebo čo najviac ovplyvnilo Váš profesný život?
Vždy bolo pre mňa dôležité vedieť pre koho alebo s kým pracujem a čo sa môžem od tohto človeka naučiť. Stále verím, že nás práca môže obohacovať, nie je to „len“ výkon povolania.

5. Odporučíte nám nejakú zaujímavú knižku?
Neviem vybrať jednu. Je toľko dobrých a zaujímavých kníh. Pravidelne sa totiž nadchýňam nad knihami z vydavateľstva Harvard Business Review a určite by som odporúčala aj Negotiating the Impossible od Deepak Malhotra. Za povšimnutie stoja určite aj knihy týkajúce sa systemickej práce v organizáciách, toto sú také moje „guilty pleasures“ v súčasnosti.

6. Ktorý predmet Vás na škole najviac inšpiroval? A ktorý naopak?
Určite je to trestné právo, ktoré ma uchvátilo svojou širokospektrálnosťou. Realita v praxi je však iná, a to je škoda. Pamätám si hrôzu z konkurzného práva, bolo to pre mňa v tom čase absolútne neuchopiteľné.

7. Čo by ste odkázali mladým ľudom, ktorí uvažujú o právnickej profesii?
Nevzdávajte to príliš skoro.

8. Kto Vás v osobnom či pracovnom živote najviac motivuje?
Môj muž. Motivácia má rôzne podoby, keďže zdieľame nielen domácnosť, ale aj kanceláriu.

9. Máte nejaký srdcový zákon?
Nie je to jeden zákon, je to oblasť Compliance. Verím, že tejto oblasti sa budeme venovať stále viacej. Je to oblasť práva, kde môžete zo seba dať to najlepšie a vidieť aj reálny efekt u klientov. Ten mi niekedy v ostatných odvetviach práva chýbal.

10. Rozhodnosť je vo Vašej práci iste podmienkou. Sú však v živote situácie, kedy sa cítite nerozhodne?
Rozhodnosť je v našej práci viac na klientoch, ja im musím vedieť podať informáciu tak, aby boli schopní sa rozhodnúť na základe pre nich relevantných informácií. Rozhodná však musím byť pri navrhovaných stratégiách – či pôjdeme tou alebo inou cestou, tam rozhodná iste som. Cítiť sa nerozhodne mi nie je vlastné, zatiaľ som vždy statočne niesla následky svojich rozhodnutí.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk