finančné právo

Nový systém kontrolných známok

Už o pár dní prijme finančná správa prvé žiadosti o nové kontrolné známky na lieh a tabak. V obchodoch ich verejnosť nájde však až neskôr. Napríklad fľaše s alkoholom, na ktorých sú „staré“ kontrolné známky, sa budú môcť predávať až do polovice roku 2016.

Komisia prijala podrobné pravidlá o príspevkoch bánk do fondov na riešenie krízových situácií

Európska komisia prijala delegovaný akt a pripravovaný návrh vykonávacieho aktu Rady, ktoré upravujú spôsob výpočtu príspevkov bánk do vnútroštátnych fondov na riešenie krízových situácií, resp. do jednotného fondu na riešenie krízových situácií (IP/13/674).

Vyhláška o zaručenej konverzii a novela výnosu o štandardoch pre IS VS

Ministerstvo financií SR vydalo vyhlášku č. 275/2014 Z. z. o zaručenej konverzii, ktorá je vykonávacím predpisom zákona o e-Governmente. Vyhláška nadobudla účinnosť 15. októbra 2014. Ministerstvo vydalo výnos č. 276/2014 Z. z., ktorým sa novelizuje výnos Ministerstva financií SR č. 55/2014 Z. z. o štandardoch pre informačné systémy verejnej…

Právna úprava dane z príjmov v kontexte Európskych slobôd

V nadväznosti na skutočnosť, že Slovenská republika je od 1.5.2004 členským štátom Európskej únie je nutné pri zavádzaní legislatívnych opatrení aj v oblasti daní zohľadňovať vplyv práva Európskej únie (ďalej len "EU") a prípadne rozhodovacej praxe Súdneho dvora Európskej únie (ďalej len "SD EÚ").

OLAF: vyšší počet vyšetrovaní

Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) vydal 14. výročnú správu o operatívnej činnosti. OLAF v roku 2013 zintenzívnil boj proti podvodom v celej Európe. Taktiež občania a zodpovedné inštitúcie nahlásili oproti predchádzajúcim rokom viac informácií, ktoré môžu viesť k začatiu vyšetrovania prípadov podozrení z podvodov ohrozujúcich finančné…

Základné bankové účty pre všetkých

Právo na zriadenie základného platobného účtu budú mať všetky osoby s legálnym pobytom na území EÚ. Vyplýva to z textu smernice, ktorú schválil Európsky parlament. V budúcnosti tak nebude možné odmietnuť žiadateľa z dôvodu jeho štátnej príslušnosti či miesta trvalého pobytu. Poplatky a podmienky pre všetky platobné účty by mali byť vďaka novým…

Rozdielne daňové zaobchádzanie s dividendami medzi investičnými fondmi "rezidentmi" a investičnými fondmi "nerezidentmi"

Členský štát nemôže vylúčiť z daňového oslobodenia dividendy vyplácané spoločnosťami usadenými v danom členskom štáte investičnému fondu usadenému v treťom štáte, ak existuje medzi týmito dvoma štátmi povinnosť vzájomnej administratívnej spolupráce. Prináleží však vnútroštátnemu súdu, aby preskúmal, či zmluvný mechanizmus výmeny informácií…

Podmienky darovania 2 % z daní

Do 17. februára 2014 môžete požiadať svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň a vystavenie tlačiva Potvrdenie o zaplatení dane. Z tohto potvrdenia si viete vypočítať 2% zo zaplatenej dane, a tie poukázať neziskovým organizáciám alebo nadáciám.

Zákon bojujúci proti daňovým únikom a podvodom

V súvislosti s implementáciou novej smernice o administratívnej spolupráci v oblasti daní bol prijatý zákon č. 442/2012 Z. z. o medzinárodnej pomoci a spolupráci pri správe daní (ďalej len „Zákon“) účinný až na dve výnimky od začiatku roka 2013.

Kroky proti daňovej diskriminácii mobilných občanov EÚ

Komisia chce v rámci cielenej iniciatívy preskúmať daňové predpisy členských štátov s cieľom zabezpečiť, že nie sú diskriminačné voči mobilným občanom EÚ. Zameria sa na ekonomicky činných jednotlivcov, ako sú zamestnanci a samostatne zárobkovo činné osoby, ako aj osoby, ktoré nie sú ekonomicky činné, ako sú…

Novela zákona o účtovníctve – výročné správy

Základným právnym predpisom v oblasti účtovníctva je zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“). Dňa 17. októbra 2013 bola Národnou radou Slovenskej republiky schválená novela zákona.

Ročná účtovná závierka a aktuálne problémy súvisiace s ňou

Účtovná uzávierka predchádza zostaveniu účtovnej závierky a zahŕňa celý komplex uzávierkových prác, ktoré je možné rozdeliť na dve časti.

Pripravovaná novela zákona o účtovníctve účinná od 1.1.2014

Ministerstvo financií Slovenskej republiky pripravilo a predložilo na medzirezortné pripomienkové konanie návrh novely zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „novela“). Účinnosť novely je naplánovaná od 1. januára 2014.

Pripravovaná zmena pri predkladaní daňových priznaní DPH

V súvislosti s neradostným konštatovaním vlády i kontrolných orgánov SR o vysokých daňových únikoch hlavne pri dani z pridanej hodnoty a v súlade s Akčným plánom boja proti daňovým podvodom na roky 2012 až 2016, pripravuje vláda okrem iného i ďalšiu novelizáciu zákona o DPH.

Novela zákona o dani z príjmov

Chceli by sme touto cesto upozorniť na niektoré aspekty pripravovanej novely zákona o dani z príjmov, ktoré by mali byť účinné počnúc 1.1.2014. Zamerali sme sa na dva, u ktorých očakávame pomerne reálny vplyv v praxi a to na širšiu skupinu subjektov.

Aktuality z Ministerstva financií SR

Ministerstvo plánuje obstarať audity na zabezpečenie úspešného čerpania eurofondov a vyhlásiť verejné obstarávanie s cieľom zabezpečiť externé kapacity na výkon vládnych auditov.

Vybrané novely daňových zákonov

Dňa 1. januára 2013 nadobudla účinnosť novela č. 334/2012 Z. z. (ďalej len „Novela Trestného zákona“), ktorou sa mení právna úprava účinnej ľútosti zakotvená v zákone č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon (ďalej len „TZ“).

Zelená jednotnému bankovému dohľadu

Poslanci EP dali zelenú novému systému bankového dohľadu v EÚ, ktorý umožní Európskej centrálnej banke vykonávať priamy dohľad nad približne 150 najväčšími bankami v EÚ. Poslanci posilnili požiadavky na transparentnosť a zodpovednosť systému a poverili Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA) stanovením postupov dohľadu, ktorými by sa mali riadiť…

Zmeny pri uplatňovaní DPH z pohľadu platiteľov DPH pri zdaniteľných obchodoch v nadväznosti na vstup Chorvátska do EU

V súvislosti so vstupom Chorvátska do Európskej únie dňa 1.7.2013 z pohľadu platiteľov DPH došlo k zmenám pri uplatňovaní zákona o DPH pri zdaniteľných obchodoch s Chorvátskom.

Zmeny v zákone o investičnej pomoci

Zákon č. 70/2013 Z. z. (ďalej len „Novela“), ktorým sa novelizoval zákon č. 561/2007 Z. z. o investičnej pomoci (ďalej len „Zákon o investičnej pomoci“), prináša s účinnosťou odo dňa 1. mája 2013 niekoľko významých zmien v podmienkach poskytovania investičnej pomoci v Slovenskej republike.