Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
3.2.2022
ID: 5316upozornenie pre užívateľov

10 otázok pre … Allana Böhma

Dr. Allan Böhm bol v roku 1990 spolu so svojim otcom zakladajúci člen voľného združenia advokátov pôsobiacich pod značkou Böhm & Partners. Právnickú fakultu UK v Bratislave absolvoval v roku 1984, ako advokát bol zapísaný v zozname advokátov od roku 1987. Poskytoval poradenstvo v súvislosti s mnohými významnými korporátnymi a komerčnými transakciami. Zastupuje klientov pred všeobecnými a rozhodcovskými súdmi na Slovensku i v zahraničí, ako aj pred Ústavným súdom SR. Allan Böhm je členom International Bar Association v Londýne od roku 1991, ako aj členom Disciplinárnej komisie pri International Skating Union v Lausanne, Švajčiarsko od roku 2002.

1. Čo máte na svojej práci najradšej?
Spokojného klienta, ktorý oceňuje profesionálnu prácu a korektný, ľudský a čestný vzťah svojho právneho zástupcu k nemu, a to aj vtedy, keď advokát jeho súdny spor „nevyhral“.  A v dobe komunistickej totality hlavne (relatívnu) slobodu pri výkone advokátskeho povolania.

2. Ako často Vás vo Vašej praxi niečo prekvapí?
Vo  vzťahu k mnohým súdnym rozhodnutiam a ich odôvodneniu (nielen vo vlastných kauzách) ostávam prekvapený od roku 1990 pomerne často.  

3. Kto alebo čo najviac ovplyvnilo Váš profesný život?
Môj otec. Bol advokátom od roku 1971 a bol známy ako advokát disidentov a ľudí prenasledovaných pre ich vieru. Jeho erudovanosť,  principiálnosť a vernosť pravde zostanú pre mňa trvalým vzorom a výzvou.

4. Odporučíte nám nejakú zaujímavú knižku?
Sú ich desiatky, ale naposledy som čítal Moskevský proces od sovietskeho disidenta Vladimíra Bukovského. Vrelo odporúčam všetkým, čo chcú pochopiť, ako fungoval totalitný režim v bývalom ZSSR, ako naivní boli niektorí lídri západných krajín počas studenej vojny a ako rýchlo sa sovietska elita prispôsobila novým pomerom v Rusku po páde komunistického režimu. Skutočne dobré a poučné.

5. Aká je podľa Vašich predstáv ideálna dovolenka?
Ktorá už neskončí smiley

6. Ktorý predmet Vás na škole najviac inšpiroval? A ktorý naopak?
Príde na to, na ktorej škole.  Na gymnáziu zemepis. Zrejme preto, že cestovať a spoznávať svet nebolo možné, takže mi zostal len atlas. Na právnickej fakulte ma naopak odpudzoval vedecký ateizmus. Väčšiu pavedu si už skutočne neviem predstaviť.

7. Čo by ste odkázali mladým ľudom, ktorí uvažujú o právnickej profesii?
Neváhajte a pustite sa do toho. Pri troche slušnosti, čestnosti a odbornosti budete mať práce určite dosť. Hlavne tej Pro Bono, resp. slabo honorovanej. Ale dobrý pocit v srdci a spokojný klient vám to vynahradí.

8. Máte nejaký srdcový zákon?
Áno, zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 125/1996 Z. z. o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému. Aj keď ho málokto berie vážne. Samozrejme okrem politických väzňov, ktorí  nemorálnosť a protiprávnosť komunistického systému pocítili na vlastnej koži. Stačí sa pozrieť na dôchodky politických väzňov a dôchodky ich tyranov a mučiteľov.

9. Aký druh relaxácie je pre Vás ideálny?
Rozhodovanie krasokorčuliarskych pretekov vrátane majstrovstiev sveta a olympiády. A tiež námorný jachting, na plachetnici by som
brázdil moria a oceány celé mesiace.

10. Kde sami seba vidíte o desať rokov?
Vo Francúzskej Polynézii.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk