Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
23.6.2021
ID: 5108upozornenie pre užívateľov

10 otázok pre … Andreu Havelkovou

JUDr. Andrea Havelková je advokátkou zapísanou v zozname Slovenskej advokátskej komory od roku 2004. Študovala právo na PF Univerzity Komenského v Bratislave. Má bohaté skúsenosti z rôznych oblastí práva, pričom sa zameriava najmä na obchodné právo, právo občianske a rodinné a jej „záľubou“ je trestné právo. Popri advokácii sa venuje od júna 2013 aj činnosti pre Slovenskú advokátsku komoru, keby bola zvolená Konferenciou advokátov za členku Predsedníctva Slovenskej advokátskej komory, pričom sa súčasne stala aj regionálnou zástupkyňou SAK pre Žilinský kraj a v súčasnosti je aktívna ako členka správnej rady Nadácie Slovenskej Advokácie.

1. Čo máte na svojej práci najradšej?
Spokojnosť klienta a uznanie protistrany. Najviac však nezávislosť a slobodu advokátskeho povolania, jeho rôznorodosť a pestrosť. Snahy súčasných predstaviteľov verejnej moci obmedziť nezávislosť advokácie pod rúškom transparentného boja s korupciou ma preto skutočne desia. Zánik nezávislej advokácie by totiž naviac pocítil klient, ktorý hľadá u nás advokátov pomoc v rôznych životných situáciách a spolieha sa na to, že mu ju poskytne advokát/-tka zastávajúci jeho záujem, nie záujmy kohokoľvek iného.

2. Ako často Vás vo Vašej praxi niečo prekvapí?
Čím som staršia, tým menej často, avšak úplne „otrlá“ asi nebudem nikdy. V poslednej dobe ma prekvapuje prílišný formalizmus v rozhodnutiach súdov. Ten spravodlivosti nesvedčí. Aby som však nebola len negativistická, veľmi príjemne ma prekvapila solidarita kolegýň a kolegov, ktorí podporili prostredníctvom Nadácie Slovenskej Advokácie naše nemocnice a záchranárov v čase pandémie.

3. Odporučíte nám nejakú zaujímavú knižku?
Milujem knihy Milana Kunderu. Preto Vám môžem odporučiť jeho dielo Nesrmteľnosť, ktoré aktuálne čítam, resp. akúkoľvek z jeho kníh. Pokiaľ by to malo byť niečo „oddychovejšie“ (hoci ja pri Kunderovi oddychujem rada), určite by to bola akákoľvek Agatha Christie.  
 
4. Aká je podľa Vašich predstáv ideálna dovolenka?
Slnko, more, kniha a poznávanie histórie. Alternatívne sneh, lyže, kniha a objavovanie prírodných krás. V oboch prípadoch určite aj pohár dobrých  bubliniek.  

5. Je nejaký zákon, ktorý by ste najradšej zrušili?
Ak by som mala takú moc, ponechala by som ju pre prípad, ak by došlo k prijatiu tzv. „súdnej mapy“ alebo k podradeniu advokátskeho stavu pod disciplinárnu právomoc Najvyššieho správneho súdu.

6. Ktorý predmet Vás na škole najviac inšpiroval? A ktorý naopak?
Najinšpiratívnejšie boli tie predmety, ktorých vyučujúci vedeli zaujať našu pozornosť. Väčšinou sa jednalo o ľudí z praxe a výborných rečníkov. Logicky ma najmenej inšpirovali  predmety, pri výučbe ktorých som zaspávala (a to niekedy aj doslova).  Veľmi demotivujúci boli pre mňa pedagógovia, ktorí študentov ponižovali a pristupovali k nim povýšene.  

7. Čím sú dnešní študenti iní oproti predošlým generáciám?
Žiaľ nestretávam sa často s dnešnými študentmi, preto neviem povedať, či sú iní a ak áno v čom. Ostáva mi preto len s trochou nostalgie a neskromného zveličenia dúfať, že sú to stále krásni mladí ľudia plní elánu a zdravej ctižiadosti, s otvorenou mysľou a srdcom, akí sme boli aj my .....     

8. Prečo ste sa rozhodli stať sa právničkou?
Úprimne? Pretože mi môj otec pri rozhodovaní o prihláškach na VŠ povedal, že mám takú „vyřídilku“, ktorú by som v tejto profesii dobre uplatnila. Rada bola zjavne dobrá, pretože aj po 21 rokoch praxe ma právo stále baví a stále má pre mňa lákavú príchuť.

9. Aký druh relaxácie je pre Vás ideálny?
Pohyb na čerstvom vzduchu, občasná samota a pokoj, čítanie kníh a čas strávený  s rodinou  a priateľmi.  

10. Aké je zamestnanie Vašich snov, keby nebolo treba myslieť na peniaze?
Kníhkupec, maliar alebo sprievodca turistov.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk