Články

Aká bude organizácia miestnej štátnej správy po 1.októbri 2013?

Národná rada v snahe zaviesť jednotnú sústavu miestnych orgánov štátnej správy prijala zákon (uverejnený v zbierke zákonov pod č. 180/2013), ktorým sa mení organizácia miestnej štátnej správy.

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Novela Autorského zákona bude platiť bez podpisu prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Parlament ju opätovne schválil 3. septembra bez toho, aby akceptoval pripomienku hlavy štátu. Prezidentovi sa nepozdávalo, že noviny majú patriť k súbornému dielu a spadať tak pod ochranu autorského zákona. Gašparovič navrhol noviny zo súborného diela…

Aktuality z Ministerstva financií SR

Ministerstvo plánuje obstarať audity na zabezpečenie úspešného čerpania eurofondov a vyhlásiť verejné obstarávanie s cieľom zabezpečiť externé kapacity na výkon vládnych auditov.

Ústavný súd registroval za I. polrok tohto roku iba 3 nevybavené podania z roku 2010

Napriek stúpajúcemu trendu v počte doručených podaní sa ústavnému súdu v I. polroku 2013 darilo zniž ovať stav nevybavených podaní - sťažností fyzických a právnických osôb ako aj návrhov z minulosti.

Parlament schválil prísnejšie pravidlá pre exekútorov

​Národná rada Slovenskej republiky schválila novelu Exekučného poriadku, vďaka ktorej sa podstatne zvýšia nároky na výkon exekútorského povolania. Zavádza sa účinnejší dohľad na činnosťou súdnych exekútorov a nanovo sa upravuje systém vyvodzovania disciplinárnej zodpovednosti. Prísnejšie pravidlá budú platiť aj pre nakladanie s vymoženými…

Nový stavebný zákon spojí záujmy miest a občanov

Jedným z hlavných cieľov nového stavebného zákona je urobiť poriadok v územnom plánovaní, zefektívniť rozhodovanie a profesionalizovať stavebné úrady. Vďaka tomu sa budú mestá rozvíjať podľa vopred stanovených plánov a zároveň ľudia budú na úradoch tráviť menej času pri vybavovaní rôznych povolení.

Vybrané novely daňových zákonov

Dňa 1. januára 2013 nadobudla účinnosť novela č. 334/2012 Z. z. (ďalej len „Novela Trestného zákona“), ktorou sa mení právna úprava účinnej ľútosti zakotvená v zákone č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon (ďalej len „TZ“).

Novely predpisov upravujúcich azylovú a cudzineckú problematiku zosúladia slovenské právo s európskym

Cieľom navrhovanej novely je najmä transpozícia smernice Európskeho parlamentu a Rady 2011/95/EÚ z 13. decembra 2011 o normách pre oprávnenie štátnych príslušníkov tretej krajiny alebo osôb bez štátneho občianstva mať postavenie medzinárodnej ochrany, o jednotnom postavení utečencov alebo osôb oprávnených na doplnkovú ochranu a o obsahu…

Udalosti uplynulého týždňa

V referende by sme mali hlasovať aj poštou, pri hlasovaní budeme už len krúžkovať, a nie krížikovať, za porušenie zákona by mali hroziť peňažné pokuty. Tieto a iné zmeny má priniesť zákon o podmienkach výkonu volebného práva, ktorý parlament posunul do druhého čítania. Právna norma združuje pravidlá pre všetky druhy volieb na Slovensku.

Zelená jednotnému bankovému dohľadu

Poslanci EP dali zelenú novému systému bankového dohľadu v EÚ, ktorý umožní Európskej centrálnej banke vykonávať priamy dohľad nad približne 150 najväčšími bankami v EÚ. Poslanci posilnili požiadavky na transparentnosť a zodpovednosť systému a poverili Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA) stanovením postupov dohľadu, ktorými by sa mali riadiť…

Európsky parlament obmedzuje riziká pre kupcov domov a bytov

Kupci domov a bytov naprieč EÚ by mali byť lepšie informovaní o nákladoch a rizikách spojených s hypotekárnymi úvermi. Mali by byť tiež čiastočne chránení proti výkyvom na trhu, ktoré zvyšujú ich splátky. Podľa nových pravidiel, ktoré Parlament predbežne schválil, by mali byť chránení aj v prípade, keď nie sú schopní úver splácať. Pred konečným…

Zákon o kybernetickej bezpečnosti

Značne rozporuplné reakcie vzbudzuje v Českej republike pripravovaný zákon o kybernetickej bezpečnosti a o zmene súvisiacich zákonov (Zákon o kybernetickej bezpečnosti). Návrh vychádza z českého Národného bezpečnostného úradu (ďalej len „Úrad“), v ktorého štruktúre je zakotvené aj Národné centrum pre kybernetickú bezpečnosť. Zákon má vytvoriť…

Čo priniesol nový zákon o pozemkových spoločenstvách

Dôvodom vypracovania a schválenia nového zákona o pozemkových spoločenstvách (č. 97/2013 Z. z.) (ďalej len „Zákon“) bola najmä snaha o podrobnejšiu reguláciu právnych vzťahov vznikajúcich pri nakladaní so spoločnou nehnuteľnosťou, usporiadanie vzťahov vznikajúcich v rámci pozemkových spoločenstiev, stanovenie rámca realizácie podnikateľských…

Udalosti uplynulého týždňa

Zaviesť náhradu škody spôsobenej náhodou, uzákoniť náhradu škody spôsobenej informáciou alebo radou či upraviť odškodnenie straty počatého dieťaťa. V pracovnej verzii Legislatívneho zámeru nového Občianskeho zákonníka, ktorý má TASR k dispozícii, o tom uvažuje Ministerstvo spravodlivosti SR.

Programy dodržiavania pravidiel hospodárskej súťaže (Competition Compliance Programy)

Právo Európskej únie, ako aj slovenské právo zakazujú podnikateľom účasť na takých činnostiach, ktoré predstavujú porušovanie pravidiel hospodárskej súťaže vrátane dohôd obmedzujúcich súťaž (ako sú kartely) a zneužívania dominantného postavenia (alebo významnej trhovej sily).

Oznamovatelia korupčného správania budú chránení

Ministerstvo vnútra plánuje na jeseň predložiť na rokovanie vlády návrh zákona o ochrane oznamovateľov korupčného správania. V piatok 30. augusta 2013 na brífingu o tom informovali minister vnútra Róbert Kaliňák a minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Možnosti obrany konkurenta prijímateľa investičnej pomoci v zmysle vnútroštátneho práva

Ako postupovať v prípade, ak sa konkurent (iný účastník trhu) prijímateľa investičnej pomoci domnieva, že pri schvaľovaní investičnej pomoci neboli splnené príslušné podmienky Zákona o investičnej pomoci, v dôsledku čoho došlo k narušeniu hospodárskej súťaže na relevantnom trhu?

Udalosti uplynulého týždňa

Zákon o eGovernmente, ktorý má znížiť byrokraciu pri komunikácii medzi občanmi, podnikateľmi a štátom, je o kúsok bližšie k schváleniu. Parlamentný ústavnoprávny výbor ho odporučil plénu prijať.

Zmeny pri uplatňovaní DPH z pohľadu platiteľov DPH pri zdaniteľných obchodoch v nadväznosti na vstup Chorvátska do EU

V súvislosti so vstupom Chorvátska do Európskej únie dňa 1.7.2013 z pohľadu platiteľov DPH došlo k zmenám pri uplatňovaní zákona o DPH pri zdaniteľných obchodoch s Chorvátskom.

Preddavok na trovy konania

S účinnosťou od 1. januára 2012 bol do slovenského právneho poriadku zavedený nový procesný inštitút preddavku na trovy konania. Cieľom zavedenia tohto procesného inštitútu je legislatívne zabrániť zbytočnej súdivosti a jednak zabezpečiť vymožiteľnosť prípadnej náhrady trov konania.