Články

Novela zákona č. 595/2003 Z.z. o dani príjmov

Z najdôležitejších zmien, ktoré priniesla novela zákona č. 595/2003 Z. z. o dani príjmov, ktorá nadobudla účinnosť 1.1.2015, vyberáme:

Dovolenky zamestnancov – čo to pre mňa ako zamestnávateľa znamená?

V sviatočnom období sa téma dovoleniek zamestnancov stáva čoraz pálčivejšou. Ak si nie ste istý aké práva a povinnosti vám z toho vyplývajú, prípadne ako ďaleko môžete zájsť pri určovaní dovoleniek, ponúkame vám odpovede a rady, ktoré vám s tým pomôžu.

Udalosti uplynulého týždňa

Zavedenie monitorovacích elektronických náramkov pre odsúdených na domáce väzenia je o ďalší krok bližšie k realite. Vláda schválila jeho legislatívne pravidlá. Návrh zákona o kontrole výkonu niektorých rozhodnutí technickými prostriedkami predložil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

Obezita môže predstavovať „zdravotné postihnutie“ v zmysle smernice o rovnosti zaobchádzania v zamestnaní

Hoci žiadna všeobecná zásada práva Únie sama osebe nezakazuje diskrimináciu z dôvodu obezity, obezita patrí pod pojem „zdravotné postihnutie“, pokiaľ za určitých podmienok bráni plnému a účinnému zapojeniu dotknutej osoby do profesijného života na rovnoprávnom základe s ostatnými pracovníkmi.

Zmeny v daňových odpisoch

Zmeny v zákone o dani z príjmov, ktoré začali platiť od januára, sa dotkli aj odpisovania majetku. Novela zákona rozšírila počet odpisových skupín zo štyroch na šesť a zaviedla novú odpisovú skupinu 3 s dobou odpisovania osem rokov a odpisovú skupinu 6 s dobou odpisovania štyridsať rokov.

ÚS SR pripravil podklad pre zmenu zákona o Ústavnom súde

(TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR už pripravil materiál, ktorý by mohol byť podkladom pre novelu zákona o ústavnom súde, prípadne pre úplne novú právnu úpravu v tomto smere. Pre TASR to uviedla predsedníčka ÚS Ivetta Macejková.

Návrh novely zákona o archívoch a registratúrach preberá do našej legislatívy európske právo

Ministerstvo vnútra SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh novely zákona č. 395/2002 Z. z. o archívoch a registratúrach, ktorého cieľom je prebratie európskej smernice. Návrh ďalej zavádza novú sústavu štátnych archívov a reaguje na poznatky z doterajšej aplikácie zákona.

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) – Rok 2014 priniesol posun do sporu slovenských sudcov so štátom. Na súdoch ležia aktuálne už len žaloby polovice sudcov, ktorí sa domáhali za údajnú platovú diskrimináciu desiatok miliónov eur.

Veriteľ je povinný preukázať splnenie svojich predzmluvných povinností poskytnutia informácií a overenia úverovej bonity dlžníka

Zásada efektivity je porušená, ak dôkazné bremeno nesplnenia povinností veriteľa zaťažuje spotrebiteľa

Od januára 2015 je účinný zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti

Novú právnu normu Národná rada SR schválila 16. októbra 2014. Zákon NR SR č. 307/2014 Z. z. o niektorých opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnnosti upravuje ochranu zamestnancov pred prípadnými postihmi za oznámenie kriminality alebo inej protispoločenskej činnosti a povinnosti zamestnávateľov pri prijímaní a vybavovaní…

Ste pripravení na zmeny v zákone o DPH od 1.1.2015?

Už len niekoľko dní majú poskytovatelia vybraných digitálnych služieb možnosť zaregistrovať sa na Portáli finančnej správy (PFS) do zjednodušujúcej úpravy MOSS. Systém – Mini One Stop Shop, teda jednotné kontaktné miesto, im umožní podať daňové priznanie a zaplatiť daň za všetky ich dodávané digitálne služby v rámci EÚ v ich krajine identifikácie…

Dočasné prideľovanie zamestnancov a predpokladaná úprava po 1. 1. 2015

Národná rada SR prijala novelu Zákonníka práce (zákon č. 311/2001 Z. z. v znení neskorších predpisov), ktorej účinky, s výnimkou dvoch zmien, majú nastať dňom 1. januára 2015. To, za predpokladu, že prezident SR podpíše novelu.

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Podrobnejšie majetkové priznania verejných funkcionárov sú stále v hre. Od januára 2015 síce nebudú, predseda parlamentu Peter Pellegrini ich ale chce v priebehu roka prijať. "Počítam, že nové majetkové priznania by mohli pravdepodobne platiť k 1. 1. 2016," povedal v rozhovore pre TASR Pellegrini.

Novela zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie

Dňa 1. 1. 2015 nadobudne účinnosť novela zákona č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (ďalej ako „zákon o EIA“). Ako vyplýva z dôvodovej správy, „návrh zákona ... obsahuje zmeny a doplnenia vykonané v rámci platného zákona č. 24/2006 Z. z. v znení neskorších predpisov v reakcii na nedostatky vytýkané Európskou komisiou v…

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Prezident Andrej Kiska nateraz stopol novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá mala zakázať schránkovým firmám s nejasnými vlastníkmi zúčastňovať sa na verejných obstarávaniach. Vrátil ju Národnej rade SR na opätovné prerokovanie. Parlament by mal zasadať najbližšie až v novom roku.

Každý zamestnávateľ je po novom povinný zriadiť pracovnú zdravotnú službu

S účinnosťou od 1.1.2015 budú všetci zamestnávatelia povinní zriadiť pracovnú zdravotnú službu. Do prijatia predmetnej novely bola táto povinnosť určená len zamestnávateľom, ktorí zamestnávali zamestnancov tretej a štvrtej kategórie. Zamestnanci tretej a štvrtej kategórie vykonávajú rizikové práce ako napríklad práca s karcinogénnymi faktormi…

Rekodifikácia civilného konania pred súdmi

Vláda schválila rekodifikáciu civilného procesného práva. Odobrila trojicu civilnoprávnych kódexov, ktoré majú nahradiť Občiansky súdny poriadok z roku 1963. Civilné konanie pred súdmi budú namiesto takmer 80-krát novelizovaného Občianskeho súdneho poriadku v budúcnosti upravovať civilný sporový poriadok, civilný mimosporový poriadok a správny…

Európska ombudsmanka

V utorok 16. decembra sa európskou ombudsmankou opakovane stala Írka Emily O´Reilly. Stalo sa tak potom, ako ju v tajnom hlasovaní podporilo 569 poslancov. Svoju funkciu bude vykonávať až do konca volebného obdobia Európskeho parlamentu, teda až do roku 2019. Emily O´Reilly sa európskou ochrankyňou práv stala po prvýkrát 3. júla 2013, keď na tejto…

Nový zákon o odpadoch

Minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) predloží na posledné tohtoročné rokovanie vlády, v stredu (17. 12.) návrh zákona o odpadoch. Oznámil to na pôde ministerstva.V auguste prerušený legislatívny proces sa Žiga rozhodol obnoviť potom, ako dostal 2. decembra stanovisko Európskej komisie. Reformný materiál ešte na konci poslal do…

Udalosti uplynulého týždňa

Obete trestných činov a násilia z členských štátov Európskej únie (EÚ) by mali byť chránené už aj na Slovensku. Zabezpečí to novela Občianskeho súdneho poriadku, Trestného zákona a Zákona o sídlach a obvodoch súdov, ktorú schválila vláda SR.