Články

Dobrovoľná dražba a ochrana vydražiteľa

Do nedávna bol v právnej teórií zaužívaný právny názor, že nadobudnutie vlastníctva prostredníctvom dražby je tzv. originálne nadobudnutie[1], čiže sa na nadobúdateľa nevzťahujú právne spory a vady predmetu nadobudnutia a pretrháva sa zásada nemo plus iuris. Avšak existuje aj názor právnej vedy[2], že príklep je tzv. inou právnou skutočnosťou v…

Výpoved pracovnej zmluvy počas čerpania rodičovskej dovolenky

Ak dôjde k protiprávnej výpovedi pracovnej zmluvy počas čerpania rodičovskej dovolenky pri zamestnaní na kratší pracovný čas, výška paušálnej náhrady za porušenie ochrany, na ktorú má nárok pracovník zamestnaný na plný úväzok, musí byť určená na základe mzdy za prácu na plný úväzok. Výpočet opierajúci sa o mzdu za prácu na kratší pracovný čas by z…

Novela zákona o potravinách

Dňa 29.01.2014 bola Národnou radou Slovenskej republiky prijatá novela zákona č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov (ďalej len „Novela“), ktorá nadobudla účinnosť dňa 01.03.2014.

Udalosti uplynulého týždňa

Úplne nové pravidlá by mali platiť pre verejné zbierky a ich organizátorov. Vláda schválila návrh zákona o verejných zbierkach, ktorý nahrádza právnu úpravu ešte z roku 1973.

Zjednodušenie cezhraničnej spolupráce bez porušovania práv podozrivých

Justičné orgány, ktoré žiadajú kolegov v iných členských štátoch o pomoc pri vyšetrovaní zločinov, napríklad vykonaním domových prehliadok alebo vypočutím svedkov, by sa mali dočkať rýchlejšej a pozitívnejšej reakcie. Vyplýva to z navrhovaných pravidiel o európskom vyšetrovacom príkaze (EIO), ktoré schválil Európsky…

Poistenie: Lepšia informovanosť, poradenstvo a ochrana klientov

Nákup poistenia by mal byť z pohľadu zákazníkov jednoduchší a bezpečnejší. Vyplýva to z parlamentných pozmeňujúcich návrhov k revízií únijných pravidiel o predaji poistenia v EÚ, ktoré schválili poslanci.

Návrh nového zákona o verejných zbierkach

V súčasnosti platný zákon č. 63/1973 Zb. o verejných zbierkach a o lotériách a iných podobných hrách nezohľadňuje nové ústavné a spoločensko-ekonomické podmienky a nevyhovuje potrebám praxe. Navrhovaná právna úprava vychádza predovšetkým z analýz a praktických skúseností, podnetov mimovládnych neziskových organizácií vykonávajúcich verejné zbierky…

Právna regulácia výroby elektriny z biomasy

Na rozdiel od iných obnoviteľných zdrojov energie, právna regulácia výroby elektriny z biomasy v Slovenskej republike zatiaľ naďalej zabezpečuje priaznivý výhľad pre potenciálnych investorov. Pokiaľ nenastane žiadny dramatický posun v politike štátnej podpory, tento stav bude pokračovať aj v najbližších rokoch.

Zákonnosť určitých úkonov a otázok kladených Protimonopolným úradom počas inšpekcie

V predchádzajúcich mesiacoch došlo zo strany Protimonopolného úradu Slovenskej republiky (ďalej len „Úrad“) k zreteľnému nárastu inšpekcií, ktorých cieľom bolo zabezpečenie dôkazov o existencii možných protisúťažných dohôd medzi konkurenčnými firmami v pomerne širokom spektre sektorov. Inšpekcie zasiahli okrem iného tak podnikateľov v oblasti…

Udalosti uplynulého týždňa

Z každého súdneho pojednávania v občianskoprávnych veciach a každého hlavného pojednávania, verejného zasadnutia a neverejného zasadnutia v trestnom konaní by sa mal povinne vyhotovovať aj zvukový záznam. V novele Občianskeho súdneho poriadku to navrhuje poslankyňa Národnej rady SR a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (nezaradená).

Návrh ústavného zákona zameraného na obnovenie dôveryhodnosti justície

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky v spolupráci s Úradom vlády Slovenskej republiky a s odborníkmi z právnej teórie pripravilo návrh ústavného zákona zameraného na obnovenie dôveryhodnosti justície. Predmetný návrh, ktorý uverejňujeme v celom znení, bude predmetom politických rokovaní s predstaviteľmi opozície. Z hľadiska obsahu ide…

Zákon o Dobrovoľnej požiarnej ochrane bude účinný od 1. apríla 2014

Nový zákon o Dobrovoľnej požiarnej ochrane Slovenskej republiky parlament schválil 29. januára 2014. Zákon, ktorého návrh vypracovalo ministerstvo vnútra ako iniciatívny materiál, ustanovuje základný právny rámec pre pôsobenie Dobrovoľnej požiarnej ochrany.

Koniec čiernych stavieb v Slovenskej republike?

Súčasný stavebný zákon č. 50/1976 Zb. napriek mnohým novelám neodráža zmeny, ktorými prešiel trh s nehnuteľnosťami v posledných rokoch, a nevyhovuje podmienkam praxe. Okrem iných svojich nedostatkov tento zákon neobsahuje funkčnú právnu reguláciu nepovolených (tzv. čiernych) stavieb.

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Odmeny pre exekútorov v konaniach voči dôchodcom a nepodnikateľom sa znižovať nebudú. Poslanci Národnej rady SR totiž odmietli novelu Exekučného poriadku z dielne nezaradeného zákonodarcu Alojza Hlinu, ktorý počítal so znížením.

Predstavuje poskytnutie odkazov verejný prenos?

Majiteľ internetovej stránky môže prostredníctvom hyperliniek odkazovať na chránené diela, ktoré sú voľne prístupné na inej internetovej stránke, bez súhlasu nositeľov autorského práva. Platí to aj v prípade, ak majú užívatelia internetu, ktorí kliknú na odkaz, dojem, že sa im dielo zobrazuje na stránke, na ktorej sa nachádza…

Podmienky darovania 2 % z daní

Do 17. februára 2014 môžete požiadať svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň a vystavenie tlačiva Potvrdenie o zaplatení dane. Z tohto potvrdenia si viete vypočítať 2% zo zaplatenej dane, a tie poukázať neziskovým organizáciám alebo nadáciám.

Sprísnenie podmienok pre podávanie sťažnosti na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu

1. januára 2014 nadobudlo účinnosť nové znenie pravidla 47 Rokovacieho poriadku Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu (ďalej len „Súd“), ktorým boli zavedené prísnejšie podmienky pre podávanie sťažnosti na Súd.

Získanie cezhraničnej licencie na šírenie hudby cez internet by malo byť jednoduchšie

Získanie licencie na šírenie hudby prostredníctvom internetu vo viacerých členských štátoch by malo byť pre poskytovateľov online služieb v budúcnosti jednoduchšie. Smernica, ktorej návrh schválil Európsky parlament, by mala stimulovať rozvoj celoúnijných hudobných služieb a zároveň zabezpečiť lepšiu ochranu autorských práv a promptnejšie…

Vynútiteľné práva cestujúcich v leteckej doprave

Väčšia pravdepodobnosť odškodnenia cestujúcich, ktorých let má meškanie a ktorí uviazli na letisku, a jasnejšie pravidlá vybavovania sťažností klientov. Aj to by mala priniesť nová legislatíva, ktorú v prvom čítaní schválil Európsky parlament.

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Lehota na podanie opravného prostriedku voči uzneseniu v trestnom konaní sa predlžovať nebude a ostane na úrovni troch kalendárnych dní. Poslanci Národnej rady SR nepodporili návrh novely Trestného poriadku od Jána Mičovského (OĽaNO), ktorý chcel lehotu predĺžiť na päť pracovných dní.