ostatné právne odbory

Efektívny a dôveryhodný súdny systém a rast ekonomiky

Ústavný súd v I. polroku 2014 konštatoval až v 30 nálezoch porušenie základných práv právnických osôb všeobecnými súdmi.

Novela ústavy: zmeny v justícii a definícia manželstva

Novela Ústavy SR do základného zákona štátu priniesla zmeny v justícii a definíciu manželstva ako jedinečného zväzku muža a ženy. Novela nadobudla platnosť v pondelok 1. septembra. V rovnaký deň si Slovensko připomenulo Deň Ústavy SR.

Sloboda postupu členských štátov pri overovaní sexuálnej orientácie uvádzanej žiadateľom o azyl je obmedzená Chartou základných práv

Hoci členské štáty majú právo overiť dôveryhodnosť takýchto tvrdení, niektoré metódy overenia, ako sú lekárske a pseudo-lekárske vyšetrenia, intruzívny výsluch a požadovanie dôkazu o sexuálnych aktivitách, sú nezlučiteľné s Chartou základných práv

Vrátenie sa do členského štátu, aby sa v ňom vykonávalo povolanie advokáta pod titulom udeleným v inom členskom štáte, nepredstavuje zneužívajúci postup

Pre štátnych príslušnikov Únie je právo zvoliť si členský štát, v ktorom získajú svoj titul, a členský štát, v ktorom budú vykonávať svoje povolanie, súčasťou výkou základných slobôod zaručených Zmluvami

Nový zákon o verejných zbierkach

Cieľom novej legislatívy, ktorú pripravilo ministerstvo vnútra, je predovšetkým výrazné zvýšenie transparentnosti pri vykonávaní verejných zbierok a pri využití čistého výnosu verejnej zbierky na určený všeobecne prospešný účel. Nový zákon nahrádza zákon z roku 1973, ktorý nezohľadňoval nové ústavné a spoločensko-ekonomické podmienky a…

Prvá etapa aplikácie elektronického trhoviska

Verejné obstarávanie štátnej správy a verejného sektora sa začína meniť. Od 1. júla je zriadené elektronické trhovisko. Ide o prvú časť elektronického kontraktačného systému (EKS), ktorý by mal byť naplno funkčný od začiatku roku 2015.

Zabezpečenia záruk kontradiktórnosti konani

Ústavný súd Slovenskej republiky rozhodol vo veci zabezpečenia záruk kontradiktórnosti konania pri preskúmavaní žiadosti súdneho exekútora o udelenie poverenia na vykonanie exekúcie.

Voľby do Európskeho parlamentu

Tento rok je bohatý na konanie volieb do rôznych zastupiteľských orgánov. Pred pár týždňami sa konali prezidentské voľby a najbližšie nás očakávajú voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia dňa 24.05.2014 v čase od 07:00 do 22:00 hod.

Poskytovatelia elektronických komunikačných služieb usadení v inom členskom štáte Únie

Členské štáty môžu vykonávať dohľad nad tým, či spoločnosti, ktoré sú síce usadené v inom členskom štáte, ale poskytujú na ich území elektronické komunikačné služby, dodržiavajú pravidlá o ochrane spotrebiteľov. Naopak, nemôžu také spoločnosti nútiť, aby vytvorili na ich území pobočku alebo dcérsku…

Cezhraničné spory týkajúce sa manželstva alebo opatrovania dieťaťa

Európska komisia uverejnila správu, v ktorej upozorňuje na právne problémy, s ktorými sa ešte stále stretávajú medzinárodné páry (manželia rôznych štátnych príslušností) v celej Európe, keď sa snažia vyriešiť cezhraničné spory týkajúce sa ich manželstva alebo opatrovania dieťaťa.

ESĽP vyhlásil sťažnosť týkajúcu sa údajnej nezákonnej sterilizácie za neprijateľnú z dôvodu zjavnej nepodloženosti

Sťažovateľka žalovala Slovenskú republiku pre porušenie článkov 3, 8, 12 a 14 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd . ESĽP vo svojom rozhodnutí poukázal na to, že tvrdenia o zlom zaobchádzaní môžu vyvolať otázky z hľadiska článku 3 Dohovoru iba v prípade, ak sú podložené primeranými dôkazmi.

Dôraz na posudzovanie vplyvov na životné prostredie

Plánované zavedenie záväznosti výsledkov posudzovania a jasná možnosť účasti verejnosti na schvaľovacom procese. Pokiaľ parlament schváli návrh novely zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie bez zmien, môže to znamenať prinajmenšom sprísnenie a predĺženie konania pre projekty predkladané po 01.12.2014.

Povinné označovanie krajiny pôvodu a prísnejšie pravidlá bezpečnosti

Označenie "vyrobené v" by malo byť povinné pre temer všetky nepotravinové výrobky predávané na jednotnom trhu. Vyplýva to zo zmien k dvom legislatívnym návrhom, ktoré schválil Európsky parlament.

Nové normy na reguláciu civilných drónov

Európska komisia navrhla nové prísne normy na reguláciu operácií civilných drónov (diaľkovo riadených lietadiel, RPAS – remotely piloted aircraft sytems). Nové normy sa budú týkať bezpečnosti, bezpečnostnej ochrany, ochrany súkromia, ochrany údajov, poistenia a zodpovednosti. Cieľom je, aby sa európsky priemysel mohol stať celosvetovým lídrom na…

Poslanci zvolili piatich kandidátov na ústavných sudcov

(TASR) Poslanci Národnej rady SR v tajnej voľbe zvolili piatich kandidátov na ústavných sudcov. Ich úlohou bolo zvoliť šesť uchádzačov. Z nich následne prezident SR vyberie trojicu, ktorá zasadne na 12 rokov na Ústavný súd SR a vymení Jána Lubyho, Juraja Horvátha a Jána Auxta - funkčné obdobie im končí 4. júla tohto roku.

Poskytovateľovi prístupu na internet možno prikázať, aby svojim zákazníkom zablokoval webovú stránku, ktorá porušuje autorské právo

Takýto príkaz a jeho výkon však musí zabezpečiť spravodlivú rovnováhu medzi dotknutými základnými právami. Rozsudok SDEU vo veci UPC Telekabel Wien.

Rozhodnutie ESĽP v prípade Barilik proti SR

Európsky súd pre ľudské práva rozhodol v prospech Slovenskej republiky zamietnutím sťažnosti v prípade Barilik proti SR.

V roku 2013 všeobecné súdy až v 20 prípadoch nerešpektovali nálezy Ústavného súdu Slovenskej republiky na prieťahy v súdnom konaní

V období od 1. januára do 31. decembra 2013 konštatoval ústavný súd vo svojich nálezoch opakované prieťahy v 20 nálezoch, z toho v 19 prípadoch išlo o okresné súdy a v 1 prípade išlo o Krajský súd v Bratislave.

Právo Únie neukladá povinnosť priznať určenej matke, ktorá má dieťa vďaka dohode o vynosení dieťaťa náhradnou matkou, materskú dovolenku alebo jej ekvivalent

Smernica o tehotných pracovníčkach upravuje iba niektoré minimálne požiadavky týkajúce sa ochrany, členské štáty však môžu prijať predpisy, ktoré určeným matkám priznávajú viac práv.

Porovnávací prehľad EÚ v oblasti justície za rok 2014

Európska komisia uverejnila druhé vydanie porovnávacieho prehľadu EÚ v oblasti justície na podporu kvality, nezávislosti a efektívnosti justičných systémov v Európskej únii.