trestné právo

Pravidlá týkajúce sa odsúdených osôb alebo osôb čakajúcich na súdne konanie v inej krajine EÚ

Spoločné pravidlá týkajúce sa záležitostí súvisiacich s väzbou, ktoré jednomyseľne prijali členské štáty, boli podľa novej správy Európskej komisie implementované len v približne polovici z 28 krajín EÚ.

Väzení a povolenie na trvalý pobyt

Obdobia strávené vo väzení nemožno zohľadniť ani na účely získania povolenia na trvalý pobyt, ani na účely poskytnutia posilnenej ochrany pred vyhostením. Obdobia strávené vo väzení taktiež v zásade prerušujú nepretržitosť období pobytu vyžadovaných na poskytnutie týchto výhod.

Dohoda trialógu o trestnoprávnych sankciách za zneužívanie trhu

Európska komisia uvítala politickú dohodu o návrhu smernice o trestnoprávnych sankciách za zneužívanie trhu. Dohoda nasleduje po štyroch zasadnutiach takzvaného trialógu medzi Komisiou a obidvoma spoluzákonodarcami (Európskym parlamentom a Radou ministrov). Komisia plánuje zaviesť trestnoprávne sankcie za obchodovanie s využitím dôverných…

Za trestné činy bude možné postihovať aj firmy

Ministerstvo spravodlivosti SR predkladá do pripomienkového konania návrh zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb.

Legislatívne zmeny na podporu alternatívnych trestov

Na Ministerstve spravodlivosti odštartovala činnosť odborná pracovná skupina na prípravu legislatívy potrebnej na zavedenie elektronického systému monitorovania osôb.

Návrh Komisie zaručiť občanom práva na prístup k advokátovi sa stáva zákonom

Po schválení Radou ministrov bol formálne prijatý návrh Európskej komisie, aby sa všetkým občanom v EÚ zaručilo právo mať v trestnom konaní prístup k právnemu poradenstvu. Návrh predtým schválil Európsky parlament.

Oznamovatelia korupčného správania budú chránení

Ministerstvo vnútra plánuje na jeseň predložiť na rokovanie vlády návrh zákona o ochrane oznamovateľov korupčného správania. V piatok 30. augusta 2013 na brífingu o tom informovali minister vnútra Róbert Kaliňák a minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Vo väzniciach budú platiť jasnejšie pravidlá

Novela zákona o výkone trestu odňatia slobody umožní lepšie motivovať odsúdených a predchádzať mimoriadnym udalostiam.

Novela Trestného zákona

Národná rada Slovenskej republiky dňa 22. mája 2013 schválila vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov (ďalej len „Trestný zákon“), a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. Cieľom novely, ktorá nadobudne účinnosť dňa 1. júla 2013 je najmä transpozícia Smernice Európskeho…