pracovné právo

Ponuková povinnosť pri výpovedi – čo v zákone nenájdete

Počuli ste niekedy o zamestnávateľovi, ktorý by aspoň raz v priebehu svojej existencie nestál pred nutnosťou ukončenia pracovného pomeru formou výpovede? Znalosť správnych postupov pri daní výpovede sa javí ako nepríjemná nevyhnutnosť.

Novela zákona o kolektívnom vyjednávaní

Dňa 1. januára 2014 nadobudla účinnosť novela zákona o kolektívnom vyjednávaní, ktorú poslanci opätovne schválili v pôvodnom znení po tom, ako im ju prezident s pripomienkami vrátil. Táto novela sa v prevažnej časti týka rozširovania kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa na zamestnávateľov v príslušnom odvetví, a to bez ich…

SDEU: Rovnaké výhody zamestnancovi, ktorý uzatvorí registrované partnerstvo

Zamestnancovi, ktorý s partnerom rovnakého pohlavia uzatvorí registrované partnerstvo, sa musia poskytnúť rovnaké výhody ako tie, ktoré sa poskytujú jeho spolupracovníkom pri príležitosti uzatvorenia manželstva, pokiaľ je pre homosexuálne páry uzatvárať manželstvo zakázané. Odmietnutie poskytnúť dotknutému zamestnancovi nárok na tieto výhody…

„Staronový“ zákon o kolektívnom vyjednávaní

Novela zákona o kolektívnom vyjednávaní bude platiť aj napriek výhradám prezidenta, poslanci prelomili jeho veto a novelu schválili v jej pôvodne navrhovanom znení.

Novela zákona o službách zamestnanosti

Dňa 1. mája 2013 nadobudla účinnosť novela zákona č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „Zákon“). Novela priniesla do vzťahov týkajúcich sa poskytovania služieb zamestnanosti veľké množstvo legislatívnych zmien.

Vedúci zamestnanci – výhoda alebo potenciálna konkurencia pre zamestnávateľa

Slovenský Zákonník práce vo viacerých ustanoveniach obsahuje úpravu špecifickú pre vedúcich zamestnancov[1]. Niektoré spoločnosti sú presvedčené, že stačí zamestnať manažéra s výbornou kvalifikáciou a od tohto okamihu už všetko pôjde bez ďalšieho úsilia hladko, bez akýchkoľvek prekážok. Právna prax ukazuje, že skutočnosť býva niekedy odlišná.

Požičiavate si od agentúry zamestnancov? Pozor, automaticky sa môžu stať Vašimi vlastnými!

Od 1. mája 2013 platí, že ak sa užívateľský zamestnávateľ s agentúrou dočasného zamestnávania (ADZ) dohodne na opätovnom dočasnom pridelení toho istého zamestnanca v rámci 24 mesiacov viac ako päťkrát, tento zamestnanec sa automaticky zo zákona stáva zamestnancom v trvalom pracovnom pomere u užívateľského zamestnávateľa a jeho pracovný pomer s ADZ…

Whistleblowing alebo oznamovanie nekalých praktík či porušovania pravidiel na pracovisku

Blow the whistle teda zapískajte na píšťalku zamestnanci, a tým upozornite vášho zamestnávateľa na porušovanie etických, morálnych alebo aj právnych pravidiel na pracovisku. Tento, v našich podmienkach relatívne neznámy pojem, ktorého doslovný preklad slovenčina nepozná, obsahovo znamená oznamovanie nekalých či neetických praktík spravidla…

Zákaz diskriminácie pri odmeňovaní zamestnancov

Téma (ne)diskriminácie v pracovnoprávnych vzťahoch je v posledných rokoch veľmi častá a citlivá. Dotýka sa mnohých aspektov a je upravovaná na rozmanitých úrovniach od vnútropodnikových smerníc, národných zákonov, európskych predpisov až po medzinárodné deklarácie.

Monitoring zamestnancov – áno, ale...

Právne normy najvyššej právnej sily v Slovenskej republike, ako aj v členských štátoch Európskej únie, garantujú právo na ochranu súkromného a rodinného života. Dostávajú sa však do konfliktu s inými záujmami, či už právnej, majetkovej alebo ekonomickej povahy, pričom všetky z nich požívajú právnu ochranu. V rovine pracovnoprávnych vzťahov takýto…

Povodne, prírodné katastrofy a slovenské pracovné právo

Prinášáme stručný prehľad právnej úpravy niekrotých nárokov z pracovnéo pomeru v prípade povodní, jako aj iných živlov, akými sú napr. Požiare, víchrice či snehové kalamity.

Pracovná zmluva

Vzťahy medzi Slovenskou a Českou republikou sú označované ako nadštandardné, čo sa prejavuje aj v podnikateľskom prostredí. Česká republika je prvou voľbou cezhraničnej expanzie pre slovenské spoločnosti a medzinárodné korporácie zvyčajne uplatňujú v oboch krajinách rovnaký režim.

Diskriminácia na základe pohlavia

Účelom smernice 2006/54/ES je zabezpečenie vykonávania zásady rovnosti príležitostí a rovnakého zaobchádzania s mužmi a ženami vo veciach zamestnania a povolania, pričom smernica obsahuje ustanovenia na vykonávanie zásady rovnakého zaobchádzania, pokiaľ ide o prístup k zamestnaniu vrátane postupu, odbornej prípravy, pracovných podmienok vrátane…

Náboženské symboly na pracovisku podľa francúzskych súdov

Problematika nosenia náboženských symbolov na pracovisku sa, okrem krátkej epizódy s krížmi vo verejných školách, Slovensku zatiaľ vyhýba. V západnej Európe je to však v posledných rokoch veľmi diskutovaná a citlivá téma, ktorá sa týka, ako moslimov, tak aj kresťanov, a to najmä vo Francúzsku a Veľkej Británii. V tejto problematike už súdy…

GPS monitoring z pohľadu zamestnanca

Moderné technologické prostriedky prinášajú pre podnikateľov rôznorodé možnosti optimalizácie poskytovania ich služieb. Jedným z takýchto prostriedkov je aj GPS systém namontovaný v služobnom vozidle zamestnávateľa, ktoré je k dispozícii viacerým zamestnancom.

Home Office v Slovenskej a Českej republike

„Home Office“ predstavuje flexibilnú formu zamestnania, keď zamestnanec pracuje po celú pracovnú dobu doma alebo na inom mieste, ktoré si sám zvolí, alebo kombinuje prácu z domu s prácou v priestoroch, ktoré mu určí zamestnávateľ.

Poveriť alebo splnomocniť zamestnanca?

V praxi je stále bežné, keď zamestnávatelia splnomocňujú svojich zamestnancov aj v tých prípadoch, v ktorých to nie je potrebné. V ďalšom texte poukážeme na základné rozdiely medzi poverením a plnomocenstvom a vysvetlíme, v akých situáciách postačuje poverenie zamestnanca, a kedy je už namieste zamestnanca splnomocniť. Zameriame sa pritom na…

Od 2013 opäť zásadné zmeny v slovenskom Zákonníku práce

Stalo sa pravidlom, že s novou vládou sa novelizuje aj najdôležitejší zákon ochraňujúci práva zamestnancov.

Potrebujem zamestnanca: aké doklady musím pripraviť, aby pracovný pomer riadne začal a aké nahlasovacie povinnosti mi ako zamestnávateľovi vzniknú?

Výberové konanie na voľné miesto sa skončilo a vy ste našli nového zamestnanca. Viete čo všetko a ako musíte pripraviť? Poznáte lehoty a spôsob vašich nahlasovacích povinností? Ak nie, nižšie nájdete zoznam vašich povinností.

Nové odvodové povinnosti. Na čo v Novom roku nezabúdať?

Odvodové zaťaženie dohodárov, navýšenie odvodov pre SZČO, zdravotné odvody z dividend, to všetko nám prináša Nový rok 2013. Základný prehľad týchto zmien nájdete nižšie.